Újabb csavarral próbálnak talpra állni a szaúdiak

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Szaúd-Arábiában ezentúl a Gergely-naptár alapján fizetnek bért a közalkalmazottaknak, nem pedig a Hold járásán alapuló iszlám naptár szerint - derült ki a helyi sajtó híreiből hétfőn

A kormány a múlt héten döntött arról, hogy a közalkalmazotti bérek fizetését a januártól december végéig tartó pénzügyi évhez igazítja. A vasárnap óta hatályos intézkedés része a szaúd-arábiai kormány megszorító intézkedéseinek, amelyekkel az olajárak összeomlása miatt jelentősen csökkent bevételeket próbálják kompenzálni.

Az iszlám naptár szerint egy holdév 12 hónapból áll, és a hónapok a Hold járásának megfelelően 29 vagy 30 naposak, azaz egy holdév néhány nappal rövidebb a világ nagy részében használt, a csillagászati évvel összehangolt Gergely-naptárnál.

Szaúd-Arábiában majdnem kétszer annyian dolgoznak a közszférában, mint a magánszektorban, ráadásul a közalkalmazottaknak rövidebb a munkaidejük.

A kormány a múlt héten határozott arról is, hogy 20 százalékkal csökkenti a miniszteri fizetéseket, a kishivatalnokoknak járó bért pedig befagyasztja.

A szaúdi király fia, Mohamed bin Szalmán herceg, helyettes trónörökös áprilisban hozta nyilvánosságra a Vízió 2030 névre hallgató tervét, amelynek alapján diverzifikálnák a gazdaságot, hogy megszüntessék a kőolajipartól való függőséget.

Az ambiciózus célokat tartalmazó terv szerint a magánszektort ösztönöznék a foglalkoztatottság növelésére és a közalkalmazottak bértömegét a költségvetés kiadások 45 százalékáról 40 százalékra szorítanák le.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Egyre vonzóbb a befektetés Kínában

Gyorsult a Kínába áramló külföldi tőkebefektetések növekedése.

Egy százalékkal csökkent a globális FDI

Minimálisan csökkentek a közvetlen külföldi működőtőke-befektetések.

Közel háromszorosára nőtt a befektetések értéke

Jelentősen bővült a kockázati tőkebefektetések piaca.

Ezt olvasta már?

Bértárgyalások kezdődnek a Tescónál »