Leállította a készpénzügyleteket a legnagyobb ukrán bank

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Ukrajna legnagyobb bankja, a Privatbank ideiglenesen bezárta fiókjait az ország keleti felében, megszüntette a készpénzügyleteket a térségben zajló, "a bank dolgozóinak életét veszélyeztető"; események miatt.

Az új ukrán kormány a Privatbank társtulajdonosát, Ukrajna negyedik leggazdagabb emberét, a milliárdos Ihor Kolomojszkit nevezte ki a szomszédos Dnipropetrovszk megye vezetőjévé, aki 10 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki az orosz "szabotőrökre".

Támadások

A Privatbank 38 ATM-je, 24 bankfiókja és 11 pénzszállító autója ellen hajtottak végre támadást Donyeckben és Luhanszkban az elmúlt tíz napban.

A Privatbank hétfőn ismertetett közleménye szerint "nincs jogunk embereket munkába küldeni Donyeck és Luhanszk megyékben, ahol felfegyverzettek bankfiókokba törnek be, és veszélyeztetik a biztonságot a városokban". A bank jelezte, hogy ügyfelei az interneten és mobileszközökön érhetik el számláikat, bankkártyáikat használhatják a boltokban.

Az orosz jegybank április 21-én bevonta a Privatbank és további három kisebb ukrán bank működési engedélyét a Krím-félszigeten, mert "nem teljesítették ügyfeleikkel szemben fennálló kötelezettségeiket". A bankok márciusban felfüggesztették tevékenységüket és az orosz jegybank indoklása szerint "semmi jelét nem mutatják annak, hogy meg akarnák kezdeni működésüket". Az orosz jegybank ezért bevonta működési engedélyüket a Krím-félszigeten, valamint aktíváik és passzíváik kezelésének átvételével bízta meg a betétbiztosítási alapot.

A Privatbank 5 milliárd hrivnya (323 millió euró) értékben kezeli krím-félszigeti ügyfeleinek betéteit.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Figyelj oda a pénzedre! - Segíthet a lista, melyik alapot válaszd

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Megcsappanó befektetési kedvvel számolnak Európában

Azonban felértékelődik az európai gyártókapacitás.

Egyre többen fektetik be pénzüket

Nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon májusban.