-->

Uniós szintű problémává váltak a rezsiköltségek

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Növekvő rezsiköltségek és energiaszegénység: Nemzetközi fórum az EU szociális és energiapolitikájáról címmel rendezett fórumot az Európai Parlament magyarországi és szlovákiai Tájékoztatási Irodája Győrben. Az április 8-i eseménynek a győri Mobilis Centrum adott otthont; meghívott európai parlamenti képviselőként jelen volt Meszerics Tamás zöldpárti, és Anna Zaborska néppárti képviselő, valamint Szekér András, a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója is.

Jelentéstervezet készült

A fórumot Lővei Andrea, az Európai Parlament budapesti Tájékoztatási Irodájának vezetője, Dionyz Hochel, az EP pozsonyi irodájának PR-referense nyitották meg. Köszöntőjükben hangsúlyozták, hogy a jelentés témája nagyon fontos Magyarország és Szlovákia számára, és a határközi fórum remek alkalmat ad az eszmecserére az európai parlamenti képviselőkkel.

Meszerics Tamás európai parlamenti képviselő bemutatta jelentéstervezetét a szegénység elleni küzdelem célkitűzésének eléréséről a növekvő rezsiköltségek fényében. Meszerics Tamás, mint az energiaszegénységről szóló jelentés előadója megjegyezte, hogy a szegénység egy különleges szegmenséről van szó, ezért is vették napirendre a kérdést az Európai Parlament bizottságában. Véleménye szerint Európa nagyon messze van az Európa 2020 stratégiában kitűzött céloktól. Rámutatott, hogy az energiaszegénység nagyon sok embert érint, egyre több ember energiafüggő, mely növekvő szegénységet eredményez.

Nehéz ügy az egyenlőséget növelni

Anna Záborská szlovák néppárti EP-képviselő szerint nehéz feladat az egyenlő társadalom létrehozása. A képviselőnő emlékeztetett, hogy az energiaszegénység egész Európát érinti, és megemlítette a tömeges bevándorlásra és az illegális bevándorlás elleni küzdelemre vonatkozó tavalyi adatokat. Kijelentette, hogy a tagállamoknak ételt, egészségügyi ellátást, otthont kell biztosítaniuk számukra, ugyanakkor ugyanezt a más tagállamban élő uniós állampolgároknak is biztosítani kell. Fontos lenne egy európai szociális pillér, mert kapcsolat van a migráció, a szegénység és a szociális jogok között.

Szekér András, a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója rámutatott, hogy április 8-a a Romák Nemzetközi Napja, melynek alkalmából célszerű megemlékezni a szegénységben és energiaszénységben élő romákat sújtó súlyos egyenlőtlenségekről. A szakértő a jelentéstervezetet és magyar lakhatási politikákat is véleményezte. A statisztikák szerint a lakosság 14%-a nem tudta megfelelően fűteni az otthonát 2013-ban, míg a szegénységi küszöb alatt élő háztartások 60%-át sújtotta ez a probléma. Szekér András összehasonlította az elmúlt években megszüntetett lakhatási támogatások és a magyar rezsicsökkentési program bevezetésének hatásait is. A szegény háztartások havi 30 eurót vesztettek a lakhatási támogatások megszüntetésével, ugyanakkor csak havi 7 eurónyi megtakarításuk született az energiaárak csökkentéséből.

A győri fórumon több mint 120-an vettek részt Magyarországról és Szlovákiából, köztük stakeholderek és szakértők, illetve győri, pozsonyi és nyitrai egyetemisták. Az esemény webstreamingjét több mint 45-en követték online.

Messze az eredeti céloktól

Meszerics Tamás jelentéstervezete rávilágít arra, hogy az Európai Unió egyre távolabb kerül az Európa 2020 stratégia fő célkitűzésétől, a szegénység csökkentésétől.

A tervezetből az is kiderül, hogy a megfelelő fűtés és a korszerűtlen energiafelhasználás súlyosan érinti a szegénységben, illetve az elszegényedés veszélyében élő európai polgárokat, miközben az EU jelentős kiaknázatlan potenciállal rendelkezik a szegény háztartások fő kiadásainak, rezsiköltségeinek csökkentésére mind a megújuló energiaforrások, mind az energiahatékonyságra irányuló projektek keretében.
Az EU nagyobb mértékű szerepvállalása és egy új szociális pillér létrehozása régóta be nem teljesült politikai szándék, amely az integrációt egy következő szintre emelhetné.

Össze kell kötni a területeket

Éppen ezért az EP saját kezdeményezésű jelentésében javaslatot tett a szociális- és energiapolitikák összekötésére így segítve az energiaszegénység elleni küzdelmet. E jelentés fő ajánlásai között szerepel, hogy a tagállamok írjanak alá egy a fűtés téli kikapcsolását tiltó moratóriumról szóló európai megállapodást, és biztosítsanak mindenki számára elérhető jövedelemtámogatást.

A Meszerics Tamás által előterjesztett jelentést 2016. április 14-én vitatja meg az Európai Parlament plenáris ülése.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Befektetési alapok: a múlt hét kiugró vásárlásai és eladásai

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Hatalmas összeget fektet be az Aldi

Az Aldi 1,7 milliárd dollárt fektet be Nagy-Britanniában két év alatt.

Befektetési alapok: a hét vesztesei és nyertesei

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.