Út a gazdagodáshoz, széles sávon

| olvasási idő: kb. 1 perc

A háztartások jövedelmére is hatással van az otthoni szélessávú sebesség. Egy friss felmérés eredményei szerint a másodpercenként 4 megabitről 8-ra áttérve a jövedelem havi 120 dollárral emelkedik az OECD-országokban

Az Ericsson az Arthur D. Little tanácsadó-céggel és a göteborgi Chalmers Műszaki Egyetemmel közösen háztartási szinten vizsgálta a szélessávú internet jövedelemre gyakorolt hatását. Azt keresték, hogy melyek azok a minimális sebességi küszöbértékek, amelyeket biztosítani kell, hogy statisztikailag szignifikáns hatást lehessen elérni a jövedelmekre. (A kutatás az OECD  és a BIK-országokban (Brazília, India, Kína) vizsgálta meg e számokat.)

Dollárban mérhető a különbség

Ezek a küszöbértékek országonként eltérhetnek. A jövedelem abszolút értékben mért szintje, magasabb az OECD-országokban, ami alátámasztja azt az elméletet, hogy a szélessávú technológiából fakadó nyereség növekszik, ha az adott országban több, fejlettebb szolgáltatás érhető el szélessávú hozzáférésen keresztül.

A felmérés eredményei szerint a háztartási jövedelem átlagos növekedése 120 dollár az OECD-országokban abban az esetben, ha a sebesség másodpercenként 4-ről 8 megabitre változik.

A BIK (Brazília, India, Kína) háztartásoknál a legnagyobb növekedést a sebesség 0,5 Mbps-ről 4-re emelése eredményezte. Ez átlagosan havi 46 dollár pluszt jövedelmet jelentett a felmérésben vizsgált háztartásoknál.

A széles sávú sebesség pozitív hatással van a gazdagodásra

Sebastian Tolstoy, az Ericsson alelnöke szerint: „Az eredmények összhangban vannak a korábbi felmérésünkkel, amely a szélessávú sebesség növekedések hatását számszerűsítette 33 ország bruttó Nemzeti termékére nézve. De összhangban vannak az általunk áttekintett számtalan egyéb tanulmánnyal is. Mind azt jelzik, hogy a szélessávú hozzáférés pozitív hatással van a gazdaságra. Tudjuk, hogy a sebesség számít, és a szélessávú sebesség további növelésenek pozitív hatása van. Most be is bizonyítottuk mindezt számszerűleg, nagy adatminták használatával, még a háztartások szintjén is.”

Martin Glaumann, az Arthur D. Little munkatársa szerint: „Egyre gyűlnek a bizonyítékok, hogy a szélessávú sebesség a gazdasági növekvés fontos hajtóereje. Mégis számos országban – nem kevésbé az EU-országaiban – a szabályozás visszafogja a teljes növekedési potenciált.. A szélessáv lehetővé teszi a háztartások számára a készségek és termelékenység javítását e-tanuláson és üzleti szolgáltatásokon keresztül, ugyanakkor új fogyasztási helyszínekhez is hozzáférhetnek.”

Erik Bohlin, a Chalmers University of Technology professzora szerint: „Ez az egyike azon tanulmányoknak, amelyek a szélessávú sebesség háztartásokra tett hatását vizsgálják. A szigorú tudományos modellek és az átfogó adatok alapján a tanulmány képes kimutatni, hogy a nagyobb szélessávú sebesség növeli a jövedelmet, ami számos fontos szakpolitikai és stratégiai vonatkozással jár.”

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Egyre vonzóbb a befektetés Kínában

Gyorsult a Kínába áramló külföldi tőkebefektetések növekedése.

Egy százalékkal csökkent a globális FDI

Minimálisan csökkentek a közvetlen külföldi működőtőke-befektetések.

Közel háromszorosára nőtt a befektetések értéke

Jelentősen bővült a kockázati tőkebefektetések piaca.

Ezt olvasta már?

2018: javult a háztartások életszínvonala »