Egyre nehezebben gondoskodhatunk a nyugdíjunkról

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

2014 óta több országban is javult a nyugdíjrendszer fenntarthatósága - állapítja meg az Allianz 2016. évi nyugdíj-fenntarthatósági indexe, amely 54 ország adatait dolgozta fel. Bár a korábbi elképzelésekkel ellentétben a társadalom gyorsabb ütemben öregszik, a reformoknak köszönhetően a nyugdíjak fenntarthatóbbá váltak.

Több helyen lenne szükség reformokra

A 2016-os vizsgálat immár Argentínában, Kolumbiában, Peruban és a Fülöp-szigeteken is megvizsgálta a nyugdíjrendszer helyzetét. Ezekben a kiterjedt, informális gazdasággal rendelkező országokban a különféle nyugdíjrendszerek meglehetősen korlátozott lefedettséget biztosítanak, így jelentős az időskori szegénység kockázata.

Argentínával, Peruval és a Fülöp-szigetekkel szemben korlátozott az elvárás azzal kapcsolatban, hogy reformokkal álljanak elő, hiszen ezekben az országokban rendkívül fiatal a társadalom, és várhatóan a következő évtizedekben is az marad. Kolumbiában ugyanakkor ennek épp az ellenkezője történik: a népesség gyorsan öregszik, ráadásul az államadósság GDP-hez viszonyított aránya is magas.

Sokan eddig sem tétlenkedtek

Brigitte Miksa, az Allianz vagyonkezelési üzletágához tartozó nemzetközi nyugdíjágazat vezetője a következőképpen kommentálta a helyzetet:

„Számos ország már egy évtizede elkezdte saját nyugdíjrendszerének reformját: megemelte a nyugdíjkorhatárt és a születéskor várható élettartam emelkedésével egyenes arányban csökkentette az ellátás mértékét, a reformok gyümölcse pedig most kezd beérni."

Hozzátette, hogy az újítások eredményeként elérhetővé vált ösztönzőkre adott reakcióként a társadalmi viselkedésformák is megváltoztak. Ez jó hír az elkövetkező generációk, például az Y-generáció számára.

Van, ahol tovább romlott a helyzet

Mylène Sabatini, az Allianz közgazdásza és a jelentés szerzője úgy nyilatkozott, hogy „Oroszország visszaesése elsősorban a jelenlegi gazdasági válsággal magyarázható. Horvátország, Írország, Olaszország és Svájc nyugdíj-fenntarthatósági indexe azért csökkent, mert esetükben a népesség alakulásával kapcsolatos ENSZ-tanulmány, a World Population Prospect 2015-ös felülvizsgálatát követően romlottak a demográfiai kilátások. A legfrissebb adatok szerint ezekben az országokban a népesség idősödése a vártnál gyorsabb ütemű lesz.”

Kozek András, az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese szerint „habár vannak országok, ahol nagyon jól működnek az ösztönzők, Magyarországon még mindig a biztosítási szakma egyik legnagyobb kihívása, hogy felhívja az Y-generáció figyelmét a nyugdíjrendszer várható hatásaira és kockázataira, hiszen jelenleg ennek a korosztálynak a leghomályosabb az elképzelése a nyugdíjas éveiről."

Nem ösztönző a magyar rendszer

A szakértő hozzátette, hogy a jelenlegi adószabályozás szigorítása 2017-től kiszoríthatja az önkéntes megtakarításokat a kedvező béren kívüli juttatások köréből, ezáltal a fiatal munkavállalók is kedvezőtlenebb helyzetből nézhetnek nyugdíjcélú megtakarításaik felé.

Szerinte fontos, hogy az állam által biztosított kedvezmények mellett a lehetséges társadalmi problémák elleni védekezés eszközeként a piaci szegmensben elérhető szolgáltatásokat is igénybe vegyük, hiszen sok esetben nemcsak adókedvezmény érvényesíthető, de a rugalmas díjfizetés és a szabad eszközválasztás lehetősége is elérhető.

Az állami rendszert nem elemezték érdemben

Brigitte Miksa hozzátette: „Tanulmányunk az állami nyugdíjrendszereket csupán azok pénzügyi fenntarthatóságának szempontjából vizsgálja, azzal a kérdéssel, hogy maga az állami nyugdíj helyénvaló-e, nem foglalkozik."

Hozzátette, hogy az elmúlt évtized reformjai csupán annak árán tudták javítani a nyugdíjrendszerek fenntarthatóságát, hogy közben csökkent a nyugellátás mértéke és biztonsága. Ez is azt mutatja, hogy a nyugdíjreform érzékeny terület, hiszen miközben biztosítani kell a jelenlegi, aktívan dolgozó és a fennálló rendszerhez jelentős összegekkel hozzájáruló generáció pénzügyi jólétét, mindent el kell követni azért, hogy ne veszélyeztessük a következő generációk pénzügyi kilátásait.

Hirdetés
Brexit

Londoni pénzügyi elemzők szerint a valószínűsíthető enyhe lassulás ellenére...

A korábbi piaci és elemzői várakozásokkal ellentétben nem...

Melyik a legjobb lakáshitel?
Szavazz!

Szegények pénze lesz az euró?

Nagyon úgy tűnik, hogy a három legszegényebb uniós tag is előbb vezeti be az...

Értelmetlen a légiforgalmi sztrájk?

Harmadik hetébe lépett a francia nemzeti légitársaság dolgozóinak sztrájkja,...

Hirdetés
Befektetés

Még mindig erős a befektetői bizalom az ingatlanpiacon

A növekvő hitelfelvételi hajlandóság és az otthonteremtési kedvezmények...

A licitálás tovább nyomja felfelé az ingatlanárakat

Egyes ingatlantípusoknál az alku helyett már licitálnak a lakásvásárlók.

Itt egy álkriptodevizából finanszírozott álbefektetés

A kockázatokra szerették volna felhívni a figyelmet.

Ezt olvasta már?

Nagyon megjárhatják a szabálytalanul vaterázók »