Jár kártérítés a Frangepán utcai tűz környékén lévő ingatlanokra?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az előzetes információk alapján elektromos hiba okozhatta a tüzet ma délelőtt a Frangepán utcában. A tűzzel rég nem látott méretű füst és koromszennyeződés is keletkezett, joggal merül fel tehát a kérdés, milyen kártérítésre számíthatnak a környékbeli lakások és irodák tulajdonosai. A biztosítási feltételek itt is izgalmasak, mint minden kárnál - írja közleményében a Biztosítás.HU internetes alkusz.

Szerdán délelőtt jött ki a hír a Frangepán utcai tűzesetről. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a honlapján közölte, hogy kigyulladt egy háromezer négyzetméteres, műszaki berendezéseket tároló raktárépület a XIII. kerületben. 

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Mint írták, a tűz a közelben álló irodaépületet is veszélyeztette, a lángok megfékezésén pedig több mint 30 fővárosi tűzoltó dolgozott. A tüzet végül szerda kora délutánra sikerült teljesen eloltani, de az utómunkálatok még folytatódtak. A rendőrség rongálás miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

A káreset háttere

Valószínűleg egy meghibásodott fénycső armatúrában keletkezett elektromos tűz terjedt tovább a szerda délelőtt kiégett XIII. kerületi számítástechnikai raktárban. A szétrobbant armatúra felgyújthatta a raktárban lévő csomagolóanyagot és egyéb éghető árukészletet, illetve magát az épületet.

A tüzet csak órák múlva sikerült eloltani és bár a környező ingatlanokban nem keletkezett közvetlen tűzkár, a füst és korom a homlokzatokon és a nyitott ablakokon a lakásokba bejutva jelentős károkat okozhatott.

Forrás: Biztosítás.HU

Mire számíthatnak az érintettek?

A Biztosítás.HU online alkusz lakásbiztosítási szakértője szerint az ilyen károkat az egyes biztosítók egymástól eltérően kezelik. Magán az online összehasonlító felületen ezért a lakásbiztosítók termékei mellett fel is tüntetik, hogy mely társaság, mit fizet ilyen esetekben.

A feltételekben egyes társaságok ugyanis a tűz nélküli koromszennyeződésre nem nyújtanak fedezetet, míg mások megtérítik az ilyen - nem az adott címen keletkező tűz továbbterjedő füstje által okozott -  következményi károkat is - magyarázza a szakértő.

Mit lehet tenni?

A konkrét esetben a környező lakások és irodák tulajdonosai két módon juthatnak majd kártérítéshez. A kárt vagy saját biztosításuk terhére tudják rendezni, vagy a kiégett raktár tulajdonosának felelősségbiztosítása terhére.

A kárt mindkét esetben kettő munkanapon belül kell bejelenteniük a károsultaknak, a biztosítók pedig várhatóan 4-5 napon belül helyszíni szemlét fognak tartani - figyelmeztet a Bizosítás.HU.

Fontos tudni, hogy a lakásbiztosítások nagy részében az úgynevezett „Tűz nélküli füst- és koromszennyeződés” károk általában százezer forintig térülnek, míg a károkozó felelősségbiztosítása ennél nagyobb összegre szólhat.

Ezen két forrás a jelen esetben várhatóan minden károsult számára kielégítő kártérítéssel fog szolgálni.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Munkára fel 50 millió forintot ad az MVM

Az MVM Edison startup versenyének győzteseiről van szó.

Újabb siker a Széchenyi Tőkebefektetési Alappal

Sikeresen zárult a Széchenyi Tőkebefektetési Alap befektetése a bonyhádi...

Amerikai cégbe fektet a Hiventures

A Hiventures magyar vállalkozók által alapított amerikai cégbe fektetett be.

Ezt olvasta már?

Nőtt a háztartások vagyona »