Nem csak a gazdagok kiváltsága az egészséges életmód

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Az a tévhit él a köztudatban, hogy az egészségünk megőrzésére komoly összegeket kell költeni. Egészségi állapotunk azonban nem az anyagi helyzetünktől, sokkal inkább a szokásainktól függ. Számos egyszerű és költségmentes módja van annak, hogy megtartsuk egészségünket, mind fizikai, mind szellemi, mind lelki értelemben. Jöjjön hát egy válogatás a GoBankingRates.com gyűjtése alapján azokról a tevékenységekről, amelyeket könnyen beilleszthetünk a mindennapjainkba - a pénz nem lehet többé kifogás!

Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés…

Kezdjük a legegyszerűbben kivitelezhetővel, amely egyben a legfontosabb is: ne az alvástól sajnáljuk az időt! Tudományosan bizonyított, hogy minden éjjel átlagosan 7-9 óra pihenés szükséges ahhoz, hogy immunrendszerünk, memóriánk és anyagcserénk megfelelően működjön.

“Testünk az alvás közben tudja meggyógyítani magát” - mondta Samantha Salmon, táplálkozási és egészségügyi tanácsadó.

Emellett az energiaraktárunk feltöltéséhez, valamint a hatékonyabb tanuláshoz és munkavégzéshez is elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű alvás.

Forrás: pixabay

Ráadásul az elhízások nagy többségének hátterében is az egészségtelen alvási szokások állnak: azok a felnőttek, akik rendszeresen 5 óránál kevesebbet vagy 9 óránál többet alszanak, nagyobb valószínűséggel küzdenek súlyproblémákkal.

Ez az egészségmegőzést elősegítő tevékenység ingyenes.

Felfrissülés az elmének és a léleknek

“A meditáció olyan, mint egy ingyenes terápia, ahol a saját érzésünk, gondolatunk a terapeuta” - véli Amber-Lee Lyons, üzleti és az életmód tanácsadó.

Forrás: flickr

“Amikor csendben ülsz, és csak magadra és a benned végbemenő folyamatokra fókuszálsz, lekerül válladról az élet súlya, arcodról pedig lehullanak a mindennapi életben használt álarcaid. Akkor már csak te vagy ott, a teljes, valódi önmagad” - magyarázza a meditáció pozitív hatásait.

Ezt pedig tanulmányok is alátámasztják: kimutatták, hogy a rendszeres meditáció csökkentheti a stresszt, javíthatja az alvásminőséget és növelheti a fizikai állóképességet is.

Ez az egészségmegőzést elősegítő tevékenység ingyenes.

Engedjük szabadjára a bennünk rejlő írót!

“Már több tanulmány is kimutatta, hogy ha kiírjuk magunkból a gondolatainkat, érzéseinket, az segíthet megbirkózni a depresszióval, enyhítheti a szorongást, valamint hatékonyan csökkentheti a stresszt” - mondta Morgan Statt, egészségügyi kutató. 

“A gyakorlat nyújtotta mentális előnyők kiélvezéséhez az írás bármilyen módját választhatjuk, nincs megkötés. Viszont ne feledjük, hogy bármit is írjunk, azt kizárólag magunk miatt tesszük, nem kell senkinek sem megfelelnünk. Így teljesen mindegy, mi az, amit sikerül a papírra vetnünk, az úgy jó, ahogy van” - hangsúlyozta a szakértő.

Forrás: pexels

Statt egyébként azt javasolja, hogy minden estét azzal zárjunk, hogy írjunk be a naplónkba 3 olyan dolgot, amiért az adott napon hálásak vagyunk, ez ugyanis javítja az önbecsülésünket és ápolja a lelkünket is.

Az egészségmegőzést elősegítő tevékenységhez csak füzetre és tollra kell költenünk. Az összköltség maximum párezer forint.

Minden út az egészséghez vezet

“A rendszeres gyaloglás - ha elég hosszú ideig tart és megfelelő gyorsaságú a tempó - segít megőrizni izmaink egészségét, csökkentheti a csontritkulás kialakulásának veszélyét, és erősíti az állóképességünket” - mondta Shawna Curry, hivatásos nővér, egészségügyi tanácsadó.

Forrás: pexels

Aki pedig intenzívebb mozgásra vágyik, felválthatja a sétát a futással, illetve heti 2-3-szor elvégezhet egy rövidebb edzésprogramot is, akár otthon. Manapság ugyanis már többezer edzésterv elérhető az interneten, a videómegosztókon pedig még a gyakorlatok helyes elvégzését is láthatjuk. Így pedig egyszerűen fittek maradhatunk, még akkor is, ha nincs időnk vagy pénzünk jóga órákra, edzésekre vagy konditerembe járni.

Az egészségmegőzést elősegítő tevékenység végzéséhez egyetlen befektetés szükséges: egy jobb minségű sportcipő.

A csapból is ez folyik…

Két legyet üthetünk egy csapásra, ha az üdítőket csapvízre cseréljük: csökkenthetjük a költségeinket és legalább annyival is kevesebb cukrot viszünk be a szervezetünkbe.

Forrás: flickr

A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel hozzájárul a testhőmérséklet szabályozásához, a fertőzések megelőzéséhez és a tápanyagok hatékony felszívódásához, emellett pedig segít megőrizni ízületeink épségét is - tájékoztatott a CNN.

Ezzel szemben az cukorral teli üdítők túlzásba vitt fogyasztása egészségügyi problémákhoz vezethet.

Ez az egészségmegőzést elősegítő tevékenység maximum a vízszámlánkat emelheti meg valamilyen szinten, de legalább a vércukorszintünket és a vérnyomásunkat nem. 

Hirdetés
Brexit

Londoni pénzügyi elemzők szerint a valószínűsíthető enyhe lassulás ellenére...

A korábbi piaci és elemzői várakozásokkal ellentétben nem...

Melyik a legjobb lakáshitel?
Szavazz!

Szegények pénze lesz az euró?

Nagyon úgy tűnik, hogy a három legszegényebb uniós tag is előbb vezeti be az...

Értelmetlen a légiforgalmi sztrájk?

Harmadik hetébe lépett a francia nemzeti légitársaság dolgozóinak sztrájkja,...

Hirdetés
Befektetés

Még mindig erős a befektetői bizalom az ingatlanpiacon

A növekvő hitelfelvételi hajlandóság és az otthonteremtési kedvezmények...

A licitálás tovább nyomja felfelé az ingatlanárakat

Egyes ingatlantípusoknál az alku helyett már licitálnak a lakásvásárlók.

Itt egy álkriptodevizából finanszírozott álbefektetés

A kockázatokra szerették volna felhívni a figyelmet.

Ezt olvasta már?

Így nevelik pénzügyi tudatosságra a gyerekeket az iskolákban »