Szétszakad Spanyolország?

Tanácstalanul szemléli Európa a katalán függetlenség kikiáltását. Kérdéses, hogy uralni tudják-e a helyzetet, hiszen már Putyin elnök bizalmasa is megjelent a térségben és hiperaktív üzemmódba kapcsoltak az orosz propaganda oldalak. Ön szerint szétszakad Spanyolország? Szavazzon!

Szétszakad Koszovó precedens értékű kiszakadása után minden megtörténhet az öreg kontinensen. Pláne, hogy a szakadár mozgalmakat támogató Moszkva máris irodát nyittatott Barcelonában. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az Európai Unió tehetetlen a törvénytelen kis államocskákkal szemben. Nyílt diktatúrát még sem vezethetnek be, míg a másik oldalon Putyin elnök mindenre kész, hogy megbontsa az európai egységet. A moszkvai vezetés kezét nem kötik az európai normák. És arra sem számíthatunk, hogy majd az észérvek megállítják a katalánokat. Ez már a Brexit esetében sem jött be. Túlfűtött érzelmek és sunyi belpolitikai szempontok jellemzik az európai politizálást, amiből egyszerűen nem lehet jól kijönni.

Megmarad Gyenge párhuzam Koszovó, s azért Spanyolországban az oroszoknak sincs akkora játékterük, mint most Ukrajnában vagy korábban Grúziában. És „szövetségesekre” szórható pénze sincs annyi Putyinnak, mint a 100 dolláros hordónkénti olajár idején. Magyarán Moszkva nem tudja megvenni a válságot, s katonai erővel sem uralhatja a helyzetet. Az orosz internetes média spanyolországi aktivitása pedig hiába emelkedett hússzorosára, honlapokkal nem lehet kiszakítani Katalóniát. Sanszos, hogy Spanyolország ezt a válságot is túléli, ahogy annyi korábbi krízist. Annál is inkább, mert a katalánoknak akkor érné meg az elszakadás, ha az európai államok elismernék, ám épp ettől retteg fél Európa.

Ezt olvasta már?

A spanyol gazdaság 5,2 százalékkal csökkent »