Találgatnak, miért állt le az ingatlanpiac

| forrás:
Emerald Public Relations
| olvasási idő: kb. 2 perc

Drasztikus visszaesést hozott az elmúlt két hónap a XIV. és XVI. kerület ingatlanpiacán is. Ez azonban a szakértő szerint nem kizárólag a CSOK-változásokkal kapcsolatos várakozásokra vezethető vissza.

„Még a keresett kategóriában, vagyis a legjobb adottságú panellakásokra – ’melyeket korábban úgy vittek, mint a cukrot’ – is nagyon minimális volt az érdeklődés az elmúlt hónapokban” – hívta fel a figyelmet Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője. Inkább csak azokat az ingatlanokat lehetett könnyen eladni, melyeket tulajdonosaik a piaci ár alatt kínáltak, vagy becsúsztak az „olcsó” kategóriába.

Azok az ingatlanok azonban, melyeknek árát a jelenlegi piaci árakhoz igazították, nem nagyon kelnek el, „szinte egyáltalán nem volt rá keresletünk” – fogalmazott a szakértő.

Sebestyén Tamás szerint az elmúlt hónapokban tapasztalható visszaesést nem lehet teljes egészében a CSOK-változások miatti kivárással magyarázni. Már csak azért sem, mert nem lehet pontosan meghatározni azt a vásárlói réteget, mely most eltűnt a piacról. Úgy érzi ugyanis, hogy szinte minden vásárlói szegmens méretét tekintve csökkenés következett be, és nem lehet azt mondani, hogy csak azok estek ki, akik a CSOK révén kedvező hitelekre számíthatnak.

A visszaesés okai között így olyan tényezőket is megemlített, mint a nyári szezon, melynek elejére egyébként is a gyengülés jellemző általában, hiszen vége az iskolának és kezdődnek a szabadságolások, indul a nyaralások időszaka. De a legfőbb oknak azt tartja, hogy szerinte a vevők a kialakult ingatlanárakkal szembesülve egyre inkább elbizonytalanodnak, megtorpannak, majd elállnak a vásárlástól.

Az utóbbi időben több olyan érdeklődővel találkozott, akik jó adottságú, keresett paraméterekkel rendelkező ingatlan kapcsán jelentették ki, hogy tetszik nekik, megfelelő lenne számukra, azonban azért az árért, amennyiért kínálják az ingatlant, nem fogják megvenni.

De eközben mérséklődött a befektetők lendülete is, valószínűleg azért, mert most már kiadásra sem igazán lehet úgy lakást vásárolni a jelenlegi árakon, hogy az jó befektetésnek számítson, hiszen az 5 százalékos hozamot is már alig érik el. Ugyanakkor az is igaz, hogy kiadó lakásokra még mindig elképesztő kereslet mutatkozik, magas szinten stabilizálódó bérleti díjak mellett.

A befektetők helyzetével kapcsolatban említett egy példát is, melyben ugyan felújításról és továbbértékesítésről volt szó, de ahol a befektető számára a megfelelő haszon árba építése után kiderült, hogy előzetes, optimista várakozásaival szemben az adott áron még érdeklődő sincs a felújított lakásra. És habár korábban úgy gondolta, hogy ingatlanközvetítő segítsége nélkül is könnyedén értékesíteni tudja azt, egy hónap után rá kellett döbbennie, hogy ez nem fog menni.

„A piac gyengélkedése megmutatkozik egyébként a növekvő értékesítési időkben és alku-kedvben is. Akadnak olyan ingatlanok a kínálatban, melyek tavaly még egy-két hét alatt keltek el, ma viszont akár már hónapokat is állhatnak a piacon, de azt mindenképpen kijelenthetjük, hogy duplájára nőtt a korábban jellemző értékesítési idő” – mondta. – „A legrosszabb, hogy nem csak vevő, de még érdeklődő sem nagyon jelentkezik rájuk.”

A lassuló piac másik következménye pedig a nagy alkukra való törekvés megjelenése. Az a pár vevő ugyanis, aki felbukkan a piacon, igen merész árakat jelez a tulajdonosok felé. Egy konkrét példát is említett az ingatlanközvetítő: egy 45 milliós jó állapotú, jó helyen lévő ingatlanért a komolynak számító vevő 38 milliót ajánlott - mert számításai szerint az annyit ér -, és mivel ezt nem fogadta el a tulajdonos, így nem is vette meg.

„Az árakra ugyanakkor a csökkenő forgalom egyelőre nem hatott, a szakértő szerint később, talán az őszi hónapokban lehet érezhető az áraknál is valamiféle elmozdulás, de ez egy lassú folyamat” - tette hozzá.

„Azt egyelőre szintén nem tapasztalni, hogy megindultak volna a nagyobb lakások irányába a vevők, de elképzelhető, hogy ebben a tekintetben a realizálódó új CSOK-hitelek változást hozhatnak. Ennek azonban egyelőre nem látni jeleit, bár az elkövetkező 2-3 hónap egyébként is tele van bizonytalanságokkal. Hiszen nem lehet tudni, hogy milyen folyamatokat indít el a babaváró hitel és a CSOK-hitelek változása, vagy hogy a szokásos módon érkeznek-e a piacra felsőoktatásba kerülő gyermeküknek ingatlant kereső ügyfelek” - tette hozzá a szakértő.

Ezt olvasta már?

Tovább bővíti romániai piacát a Leier »

AKKO Invest 428 (-0,47 ) ANY 1395 (1,09 ) APPENINN 360 (1,27 ) AutoWallis 102 (2,00 ) CIGPANNONIA 185 (-1,07 ) CyBERG 1700 (-3,95 ) ELMU 34000 (-1,16 ) ENEFI 372 (-2,11 ) ESTMEDIA 116 (-0,68 ) FUTURAQUA 110 (1,29 ) KULCSSOFT 2620 (-1,50 ) MASTERPLAST 760 (-2,06 ) MOL 2850 (1,06 ) MTELEKOM 449 (0,79 ) NORDTELEKOM 52 (1,38 ) NUTEX 44 (0,68 ) OPUS 301 (-0,13 ) ORMESTER 10500 (-5,41 ) OTP 14140 (-1,94 ) OTT1 247 (-1,00 ) PANNERGY 730 (-0,82 ) RABA 1135 (-0,44 ) RICHTER 6630 (2,31 ) SET Group 89 (-2,20 ) WABERERS 1120 (1,36 ) ZWACK 17550 (-0,28 )