Támad az influenza, elkezdődött a járvány

| forrás:
mti/TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Az influenzafigyelő szolgálat jelentése szerint január 15-e és 21-e között hazánkban 16 ezer 850 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ezzel pedig átléptük a járványküszöböt. A betegek több mint negyede gyermek, harmaduk pedig a 15 és 34 év közöttiek korosztályába tartozik. Egyes kórházakban péntektől látogatási tilalom lép érvénybe a vírus miatt.

Az év harmadik hetében a betegek száma 32,7 százalékkal haladta meg az előző heti adatot. Három megye kivételével mindenhol nőtt az orvoshoz fordulók száma. A százezer lakosra jutó betegek száma Budapesten, valamint Pest és Fejér megyében a legmagasabb. 

Emiatt Fejér megyében valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben január 26-ától bevezetik a látogatási tilalmat. A Fejér Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a rendelkezés minden kórházi osztályra érvényes.

Magyarországi influenzahelyzet (2018. január 15-21.); a betegek aránya korcsoportonként; influenzaaktivitás megyénként. Forrás: mti

Mit tehetünk?

Az injekciós védekezésre már októbertől lehetőségünk volt, de a járvány idején beadott oltás már nem biztos, hogy kifejti hatását, ugyanis a védettség kialakulásához körülbelül 2 hétre van szükség.

Mivel a megelőzésre már kevés időnk maradt, érdemesebb inkább a gyors felépülésre helyezni a hangsúlyt. Az influenzából való kilábalás legfontosabb szabályai közé tartozik a sok pihenés és a rendszeres, megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. Súlyosabb tünetek esetén paracetamol vagy aszpirin is szedhető, a korábbi légúti megbetegedésre kapott, ám megmaradt antibiotikum azonban hatástalan a vírus ellen. 

Ha már elért minket a kór, a legjobb amit tehetünk, hogy orvoshoz fordulunk és betartjuk az ott kapott utasításokat.

Vértezzük fel magunkat az influenzaszezonra!
A megelőzés fontosságáról és az immunrendszer megerősítéséről órákig lehetne beszélni, azonban ha már megtörtént a baj, kénytelenek vagyunk a gyógyszertárak kínálatához fordulni segítségért. Egy antibiotikum-kúra vagy egy vitaminbomba viszont nem olcsó, hát ha még egy egész családot kell kigyógyítani a megfázásból. Mit tehetünk ilyenkor? Éljünk az egészségpénztári tagság előnyeivel!

Új felfedezés a vírusról

A közhiedelem szerint az influenzát úgy kaphatjuk el, ha egy beteg a közvetlen közelünkben tüsszent vagy köhög, esetleg ha olyan tárgyakat érintünk meg, amelyek felszínére kerülhettek vírusok.

Egy új amerikai kutatás szerint azonban a betegség továbbadásához még ez sem kell: annyi is elég, hogy melletünk lélegzik egy már fertőzött ember. 

"Azt állapítottuk meg, hogy influenzás páciensek köhögés és tüsszentés nélkül is, pusztán a kilégzésükkel vírusokat juttatnak a levegőbe, fertőző aeroszolokat, vagyis levegőben áramló apró folyadékcseppeket hozva létre, különösen a kór első napjaiban" - magyarázta Donald Milton, a Marylandi Egyetem közegészségügyi karának professzora, a kutatás vezetője.

Hozzátette, hogy ha valakit ledönt a lábáról az influenza, a legrosszabb, amit tehet, ha úgy is bemegy dolgozni, hiszen így szinte biztosan továbbadja a betegséget, ráadásul a szükséges pihenés hiányában a szövődmények kialakulásának is nagyobb a kockázata.

Ezt olvasta már?

Harmincezer forintba kerül az iskolakezdés »