Tanácsadókra van szükségük a hazai kkv-knak

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Szükségük van szakmai tanácsadáson alapuló vállalkozásfejlesztésre a hazai kkv-knak - derült ki a Közép-magyarországi Vállalati Tanácsadási Program projektzáró rendezvényén. A közel egymilliárd forintos uniós pályázati forrásra nagy igény mutatkozott a Közép-Magyarországi régióban, leginkább vállalati stratégia tervezésére fordították a cégek a megítélt összegeket.

2011-ben indult el a Vállalati Tanácsadás Program a Közép-Magyarországi régióban, amelyben összesen 994,4 millió forintra pályázhattak a régióban működő mikro-, kis-, és középvállalatok. A programban tanácsadói szolgáltatásokat vehettek igénybe 12 különböző területen, például vállalati stratégiatervezésben, szervezetfejlesztésben, marketingben és online megjelenésben.

Az Európai Unió által kiírt pályázatot az OTP Bank Nyrt., az OTP Hungaro-Projekt Kft., a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA), és a Kereskedők es Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) által létrehozott konzorcium koordinálta. A legfontosabb cél az volt, hogy a vállalkozások fejlődésük érdekében magas szintű szakmai tanácsadói segítséget vehessenek igénybe.

Jól teljesített a program

Szabó Zsolt, az OTP Bank senior menedzsere a tapasztalatokat összefoglalva elmondta, hogy egy rendkívül sikeres programot zárhattak a résztvevők. A régióban 1530 vállalkozás regisztrált, közülük 1080 adott be pályázatot, amelyből 476 kiutalás valósult meg. A kifizetések már több mint 99 százalékon állnak, így sikerül a teljes keretet felhasználni. A program népszerűségét mutatja, hogy a meghirdetett összeg három és félszeresére lett volna igény.

A kezdeti időszakban ugyan alacsony volt az érdeklődés, de a visszajelzések alapján módosított pályázati kiírás – megemelték az elnyerhető támogatás összegét, 50 százalékos támogatási arányt határoztak meg és hosszabb határidő állt rendelkezésre a projekt megvalósításához – meghozta az érdeklődőket. A módosítás mellett a partnerszervezetek ügyfélkapcsolati munkájának is nagyban köszönhető, hogy 2013 első negyedévében megugrott a pályázatok száma – mutatott rá Szabó Zsolt.

Pályázati kérelmek eloszlása (Közép-Magyarország)

Így alakultak a számok

A program keretein belül a pályázatok 69%-a mikro-, 25%-a kis, és 6%-a középvállalatoktól érkezett. Szép számban érkeztek pályázatok az induló vállalkozások részéről is. A legnagyobb összegű pályázati pénzeket az üzletviteli, valamint az egyéb vezetési tanácsadást folytató vállalatok nyerték el. Aktívak voltak a nagykereskedelmi, kiskereskedelmi és ingatlanos cégek is.

A pályázók átlagosan 1-2 millió forintos pályázati keretösszeget céloztak meg, az átlagosan megítélt összeg 2 220 000 forint volt. A legtöbb nyertes budapesti, utána a budaörsi és a dunaharaszti települések vállalkozásai nyerték el a legnagyobb összegeket. A legnagyobb hatékonysággal pályázó vállalkozások szintén budapestiek: az innen érkező pályázatok 42 százaléka részesült a finanszírozási forrásból.

Beérkezett pályázatok számának megoszlása az első helyen megjelölt tanácsadási tématerület szerinti

A legnépszerűbb tanácsadási témakör a vállalati stratégia volt, ezt követte a marketing, a szervezetfejlesztés és az online megjelenés. A programban részt vevő tanácsadók a legmagasabb óradíjjal a jogi tanácsadás során dolgoztak, ezt szorosan követte a pénzügy-adó-számvitel tanácsadás. Meglepő adat, hogy az online-megjelenés, e-kereskedelem tématerületen az egyik legalacsonyabb a tanácsadó óradíj, pedig manapság minden vállalkozás számára nagyon fontos értékesítési csatorna.

A tanácsadók átlagos óradíja

Pályázatok nélkül nehéz

A konzorcium a Nyugat-magyarországi, a Dél-dunántúli és a Közép-dunántúli régióban is párhuzamosan futtatta a programot. A négy régióhoz képest markáns eltérés, hogy a Közép-magyarországi régióban a többi régióhoz képest jóval hamarabb, már 2013. január 22-én felfüggesztették a címzetti pályázati felhívás szerinti regisztráció lehetőségét, mivel a rendelkezésre álló forrásra többszörös túljelentkezés volt tapasztalható.

„Ez a program nagyon jó lehetőség a kis- és középvállalkozások számára a fejlődéshez, mert a nyertesek rendkívül jó feltételekkel jutottak olyan magas hozzáadott értéket jelentő tanácsadási szolgáltatáshoz, amelyet lehet, hogy más esetben nem is vettek volna igénybe.” – mondta el Ikvai-Szabó Imre, az OTP Vállalati Tanácsadás program vezetője.

Igény lenne még

Horváth László az MVA képviseletében arra hívta fel a figyelmet, hogy a kkv-k önerőből nem tudták volna igénybe venni a tanácsadói szolgáltatást, így ezzel a lehetőséggel nagy hozzáadott értéket sikerült elérni. Dr. Antalffy Gábor, a KISOSZ ügyvezető elnöke rámutatott arra, hogy a hazai kkv-k generációváltását is segíthetik az ilyen pályázatok, hiszen ezek a cégek nem rendelkeznek önálló apparátussal és jellemző őket a tőkeszegénység.

A jövőben is várható tanácsadói szolgáltatásra uniós forrás, bár jóval csekélyebb mértékben. A programban összegyűjtött tapasztalatok azonban segíthetik szereplőket, de főleg a mikro-, kis- és középvállalkozásokat, hogy alkalmazkodni tudjanak a jövő kihívásaihoz.

Ezt olvasta már?

a kkv-k már túl vannak a nehezén? »