Tartogatnak még meglepetéseket a piacok

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A jegybankok védőszárnyai alatt hamar túljutottak a befektetők a Brexit-sokkon: a részvénypiacok már ledolgozták az esést, miközben a kötvénypiaci hozamok továbbra is mélyponton vannak. A közeledő amerikai elnökválasztás és a geopolitikai feszültségek azonban okozhatnak még meglepetéseket, amik jelenleg nincsenek beárazva, ezért a következő hónapokban inkább a hosszú távú befektetési stratégiát érdemes szem előtt tartani - hívja fel a figyelmet a K&H Alapkezelő szakértője.

Részvénypiacok: fokozott óvatosság

Nagy kérdés, hogy milyen megállapodás születik majd a britek és az EU között, de az biztos, hogy a részvénypiacok már most túljutottak a Brexit-sokkon: nemhogy ledolgozták a népszavazást követő 7-8 százalékos zuhanást, de az azt megelőző szintekhez képest is emelkedni tudtak.

„A Brexit várható gazdasági következményei miatt lejjebb faragott uniós növekedési kilátások alapvetően negatívan hatnának a tőzsdei vállalatok profittermelő képességére, és ezen keresztül részvényeik árfolyamára is. Ez azonban a befektetőket láthatóan nem érdekli. Sem ezt, sem a közelgő amerikai elnökválasztás vagy a geopolitikai feszültségek kockázatait nem árazták be a tőzsdék.

Úgy tűnik, a jegybankok olyannyira megnyugtatta a befektetőket, hogy ismét a hozamkeresés fűti a részvénypiacokat.

A mostani árfolyamok ezért túlértékeltek, így a következő hetekben óvatosság indokolt a tőzsdékkel szemben” - javasolja Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

A Budapesti Értéktőzsde várható profitnövekedése kiemelkedően jónak mondható: míg nálunk kétszámjegyű profitra számíthatnak a befektetők, addig a környező országokban nagyítóval kell azt keresni, sőt, a lengyeleknél kifejezetten profitzuhanás van.

„Habár a várakozások szerint még további 10 százalék körüli emelkedés lehet a hazai papírokban, ehhez azonban szükség lesz arra, hogy a befektetők jelenlegi kockázatvállaló hangulata megmaradjon” - mondta el a befektetési szakember.

Kötvénypiac: mélyponton a hozamok

Az amerikai gazdaság továbbra is erős, a munkaerő-piaci folyamatok kedvezőek, az Egyesült Államok központi bankja, a Fed mégis óvatosabb hangnemre váltott, és kérdésessé vált az idei kamatemelés. Eközben az Európai Központi Bank is a piacok mögött áll, és hamarosan újabb élénkítő lépések mellett dönthet.

„A jegybankok támogató politikájának köszönhetően a kötvénypiaci hozamok globálisan mélyponton vannak, ahonnan egyre nagyobb esélye van az emelkedésnek. A Fed tavaly év végéhez hasonlóan idén is meglephet minket a kamatemeléssel, és az EKB kötvényvásárlási program is egyre inkább a végéhez közeledik. Így, ha nem is a következő hetekben, de év vége felé már újból emelkedés jöhet a kötvénypiacokon” - mondta el Kovács Mátyás.

„A jelenlegi környezetben is pozitív hozamot kínáló magyar állampapír-keresletnek rövid távon jót tehet az MNB 3 havi betétekre tervezett korlátozása, míg az év vége felé a Moody’s várt felminősítése lendítheti meg a hazai kötvénypiacot. Mivel azonban a jegybanki intézkedéseket még nem ismerjük pontosan, és a hitelminősítő értékelése is kérdéses, így ez a hozamnövekedés egyelőre bizonytalan” - tette hozzá a befektetési szakember.

Devizák: szélesedő forint-árfolyamsáv

A Brexit utáni piaci bizonytalanság a devizákra is hatással van, ami önmagában nem szükségszerűen gyengíti a forintot, arra azonban számítani kell, hogy az ingadozások – bármilyen irányba – megnőnek, és az eddiginél szélesebb sávban, 310-320-as mozoghat az euró.

Nyersanyagok: megáll a lendület

Míg a nyersanyagpiac - az olajár korrekciójának köszönhetően - az első félévben közel 10 százalékot hozott, a második félévben itt sem várunk ilyen jó teljesítményt. A keresleti oldalon a politikai és gazdasági kockázatok miatt fokozódik az óvatosság, míg a kínálati oldalon az eddig kieső kapacitások lassan visszatérhetnek az emelkedő árak hatására.

Portfólió-építési javaslatok a harmadik negyedévre
- részvénytípusú eszközök alulsúlyozása
- zártvégű, részben védett eszközök felülsúlyozása
- árfolyamvédett vegyes alapok aránya a hosszú távú stratégia szerint
- hazai kötvények súlyozása visszaáll semlegesre
- pénzpiaci eszközök visszaemelése semleges súlyozásra

Ezt olvasta már?

Ma éppen magasabbról indulhat a forint »