Téli futás megfázás és sérülés nélkül? Lehetséges!

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

A fagypont közeli hőmérséklet és a csapadékos, ködös időjárás sok embernek elveheti a kedvét attól, hogy kilépjen az utcára a meleg lakásból. Vannak azonban olyan elszánt sportolók, akik még a hideg és az eső ellenére sem mondanak le a napi futásról. Ilyenkor viszont nem árt néhány tényezőre odafigyelni, hogy a testmozgás valóban öröm legyen. Mutatjuk, hogyan lehet megúszni ezt az időszakot megbetegedés és sérülés nélkül!

A téli futással kapcsolatban rengetegféle tippet, tanácsot olvashatunk. Többek között azt, hogy a szabadtéri sportolás közben ajánlott folyamatosan mozogni, ugyanis az átnedvesedett ruhában való ácsorgás hamar meghozza a nem kívánt következményeket.

De milyen ruhát válasszunk ilyenkor? Milyen cipő a legideálisabb a téli futáshoz? Mire figyeljünk, amikor csúszós, jeges terepen futunk? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ egy szakértő segítségével.

Gyakorlat teszi a mestert

“Ha az egész évben fut az ember, akkor ősztől fokozatosan hozzászokik a szervezet az alacsonyabb, egyre csökkenő hőmérséklethez, így a tapasztaltabbaknak nincs is szükségük különösebb felkészülésre. Akkor adódhat probléma, ha valaki az újévi fogadalmától vezérelve, januárban kezdi meg a szabadtéri sportolást” - mondja Tamás Krisztián, a BSI marketingvezetője.

“A kezdőkre jellemző lehet, hogy testük még kevésbé bírja a terhelést, hamarabb kifáradnak, ezért kapkodják a levegőt, ami a hidegben nem túl szerencsés. Érdemes lehet ilyenkor egy sálat húzni a szánk elé, így nem szívjuk be közvetlenül a hideg levegőt. De azért minden esetben próbáljunk törekedni az ‘orron be, szájon ki’ légzéstechnikára” - emeli ki.

A ruhaválasztás titka

Akik még sosem futottak téli viszonyok között a szabadban, azoknak a ruhaválasztás is kihívást jelenthet. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen öltözékben szállunk szembe a hideggel.

“Attól, hogy mozgás közben nem érezzük annyira, hogy hideg van, nem ajánlott a legnagyobb mínuszokban is pólóban és rövidnadrágban futni. Hét Celsius-fok alatt már érdemes hosszú nadrágra váltani, hogy az ízületeinket ne terhelje meg a hideg” - mondja Tamás Krisztián.

Télen, amikor már kellően lehűlt az idő, nem lehet eléggé kihangsúlyozni a réteges öltözködés fontosságát. Nincs ez másképp a sportolás esetében sem. Ennek célja elsősorban az, hogy a mozgás közben termelt hőt minél jobban megtartsa a ruházat, a választásnál azonban arra is érdemes odafigyelni, hogy megfelelő legyen a ruhanemű nedvességelvezető képessége. 

A téli sportokkal foglalkozó fórumokon például azt láthatjuk, hogy a tapasztaltabbak azonnal “megtiltják” a kezdőknek, hogy pamut alsóöltözetet vegyenek fel, hiszen az felszívja az izzadtságot, amely egy kiadós megfázás vagy tüdőgyulladás előszobája lehet.

Ha sálat viselünk sportolás közben, a csősál lehet a legpraktikusabb, két Celsius-fok alatt pedig már kesztyű és/vagy sapka használata is javasolt.

Forrás: wikimedia

A cipő sem mindegy?

A téli időszakban a futók legnagyobb kihívása a szinte szüntelenül nedves aszfalt, amely csúszásveszélyt rejt magában. Manapság azonban számos csúszásgátló kiegészítőt, sőt, kifejezetten jeges terepre még cipőre erősíthető szegecses talpat is beszerezhetünk. 

“A szegecses talppal azonban nem árt vigyázni, mert hosszú távú használata jelentősen megterhelheti a bokát és a térdeket, mivel lekorlátozza az ízületek finom mozgását” - figyelmeztet a szakember.

A kimondottan hideg, csapadékos időjáráshoz szánt téli futócipőkkel kapcsolatban Tamás Krisztián úgy véli, hogy vízhatlanságuk hátránnyal is jár: az ilyen kialakítású darabok ugyanis nem igazán szellőznek, könnyebben beleizzad a lábunk, és nehezen is szárad meg. Tehát ugyanúgy nedves zoknikkal kell végigfutnunk a tervezett távot, mintha az első kanyarban elmerültünk volna egy pocsolyában.

Óvatosan!

A szakértő felhívta a figyelmet a bemelegítés fontosságára is. Mint mondta, a hidegben nehezebben melegednek át az ízületeink, így érdemes több időt szánni a felkészülő gyakorlatokra.

Mint említettük, a nedves, csúszós terepen nagyobb a sérülésveszély, azonban a megszokott, “nyári” futócipőnkkel is elboldogulhatunk, csak a mozgásunkra kell odafigyelni. Ha síkos aszfalton futunk, ne lökjük el magunkat túl erősen a földtől, próbáljunk lassabban, finomabban haladni ilyenkor!

A futást lezáró nyújtásokat pedig ajánlott a melegebb lépcsőházban, vagy akár otthon zuhanyozás után, száraz ruhában elvégezni.

Vissza a terepre

Ha mégis megbetegedtünk, tartsuk be a háziorvosunk utasításait és pihenjünk sokat! A sportoláshoz a harmadik lázmentes napon térhetünk vissza, fokozatosan emelve a terhelést. Ha eldugult az orrunk, az nehezítheti a megfelelő légzéstechnika fenntartását. A tüneteket inhalálással enyhíthetjük.

Sérülés esetén pedig minden esetben forduljunk szakorvoshoz! A szakszerű ellátás és a megfelelő ideig történő pihentetés ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy megőrizzük testünk egészségét, és minél tovább élvezhessük a mozgás örömét.

Olvastad már? Sportolási tippek, amelyekkel betarthatjuk az újévi fogadalmunkat
Megfogadtuk koccintás után, hogy idén egészségesebben élünk majd? Elhatároztuk, hogy minden reggel korábban kelünk fel, hogy munka előtt legyen időnk egy negyedórás futásra? Kondibérletet kértünk karácsonyra? Ha az elhatározás megvan, az már fél siker, motiváció hiányában viszont ezek könnyen üres szavakká válhatnak. Vannak azonban olyan módszerek, amelyekkel izgalmasabbá tehetjük a rendszeres mozgás beiktatását, és így még csak az életmódváltásról sem kell rögtön az év első hónapjai után lemondani.

Ezt olvasta már?

Jobban fogynak az alapcikkek »