Tetemes kárt okozott a vihar

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adatai szerint a július 8-án, szerdán az országon átvonuló vihar után összesen 34 795 kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz, a kár értéke pedig megközelíti a 4,8 milliárd forintot - közölte a Mabisz.

Tovább nőttek az igények

A káresetek száma és becsült értéke jóval meghaladja a Mabisz pénteken kiadott előző összegzésének adatait, amely 20 ezer esetet és 3 milliárd forintos kárt jelzett. A kárbejelentés túlnyomó többsége ingatlanokkal kapcsolatos, azonban 537 bejelentés érkezett olyan, casco-biztosítással rendelkező autósoktól is, akiknek a kidőlt fák miatt sérült meg a járművük - olvasható a közleményben.

A gépjárműkárok becsült értéke meghaladja a 178 millió forintot, az egy sérült autóra jutó átlagos kárösszeg több mint 332 ezer forint. A Mabisz közleménye szerint a legtöbb bejelentés Budapestről, Pest megyéből, Fejér megyéből, Vas, valamint Veszprém megyéből érkezett, a főváros mellett Érd, illetve Székesfehérvár volt a leginkább érintett település.

A szövetség szerint a viharkár vagyis a vihar és nagy szél okozta tetőmegbontás, a fakidőlés, illetve a beázás volt a leggyakoribb kártípus, azonban előfordult jégverés, felhőszakadás, valamint villámcsapás miatt bekövetkezett esemény is. A Mabisz arra is felhívta a figyelmet, hogy a tapasztalatok szerint az év leginkább kárveszélyes időszaka a május-augusztus közötti periódus, ugyanis 2010-2014-ben ezekben a hónapokban a biztosítók több mint 762 ezer kárt rendeztek, amelyek összértéke megközelítette a 60 milliárd forintot.

Budapesten is hatalmas károkat okozott a vihar

A múlt heti vihar hatalmas károkat okozott Budapesten: az összes bejelentés közel negyede a XXII. kerületből érkezett. Pesterzsébetből és a XVI. kerületből is több százan jelentettek kárt.

Rengeteg bejelentés érkezett
Múlt hét szerdán Magyarországra érkező vihar miatt több mint 597 millió forintnyi kárt jelentettek az Aegon Magyarország budapesti ügyfelei. Több mint 4 000 bejelentés érkezett, többségük, szám szerint 882 Budafok-Tétényből, a XXII. kerületből. A kárérték itt meghaladta a 170 millió forintot, vagyis az összes fővárosi kárigény több mint negyede ebből a kerületből érkezett. A vihar jelentős károkat okozott a XX. és a XVI. kerületekben is. A két kerületből összesen 886 bejelentés érkezett és a kárérték elérte a 120 millió forintot.

A vihar a főváros déli, dél-keleti részeire csapott le a legkeményebben és okozta a legnagyobb károkat, míg az északi kerületeket megkímélte. A legkevesebb bejelentést, mindössze hatot, a IV. kerületben tették. A főváros mellett Érd, illetve Székesfehérvár volt a leginkább érintett település.

„Budapestre és Pest megyére az ország keleti megyéiből irányítottunk át kárszakértőket a kárfelmérés meggyorsítására” – nyilatkozta Szombat Tamás, az Aegon Magyarország vezérigazgató-helyettese. – „Az intézkedéseknek köszönhetően a károk 60%-ra már rendezésre is került.”

A nyári időszakban a viharok, zivatarok gyorsan, akár naponta többször is kialakulhatnak. A heves eső, jégeső, vagy nagy erejű szél okozta károk arányát azonban mérsékelhetjük, ha néhány egyszerű tanácsot megfogadunk:

1. Mielőtt elmegyünk otthonról, érdemes ellenőrizni az ablakokat, hogy be vannak-e zárva.
2. Ha hosszabb időre, több napra elhagyjuk otthonunkat, az elektromos készülékeket érdemes áramtalanítani, hogy megelőzzük a villámcsapás okozta károkat, vagy megelőzzünk egy elektromos zárlatból kialakuló tüzet.
3. A kerti bútorokat vigyük fedett vagy védett helyre, ha nem tartózkodunk otthon.
4. A ház körül található fák meggyengült ágait vágjuk le, ellenőrizzük rendszeresen az épület tetőszerkezetét!
5. Nyáron mindig fokozottan figyeljünk az időjárás-előrejelzésre, ha felkészülünk, megvédhetjük nemcsak értékeinket, de saját és családunk biztonságát is!