Tovább híztak a lakosság kedvencei

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Januárban 60 milliárd forinttal gyarapodott a befektetési alapok vagyona, amely a hónap végén 5532 milliárd forintot tett ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) kedden közölt összesítése szerint.

Az alapkategóriák többségének nőtt a vagyona, a legtöbb friss pénz a kötvény- és a vegyes alapokba érkezett. A svájci jegybank váratlan döntése, amellyel eltörölte a frank euróval szembeni árfolyamküszöbét, egyedül az abszolút hozamú alapoknál okozott jelentős tőkekiáramlást, de a pénzpiaci alapoknál is folytatódott az alacsony hozamszint miatti pénzkivonás.

Népszerűek voltak a kötvény és vegyes alapok

Az előző hónaphoz hasonlóan januárban is nagy volt a kötvényalapok iránti kereslet. Újra a rövid futamidejű hazai kötvényalapokat keresték elsősorban a befektetők, de emellett népszerűek voltak a hazai hosszú futamidejű kötvényalapok is. A kötvényalapokba 40 milliárd forint friss tőke érkezett, vagyonuk a hozamokkal együtt 4 százalékkal 1293 milliárd forintra nőtt.

A vegyes alapok szintén jelentős mértékű, 22,4 milliárd forintnyi befektetést vonzottak, a hozamokkal együtt a vagyonuk 7,5 százalékkal emelkedett, 659 milliárd forintot tett ki a hónap végén.

Adták a pénzpiaci és abszolút hozamú alapokat

A pénzpiaci alapokból 26 milliárdnyi tőke távozott, keresve a magasabb hozamot. Az alapkategória vagyona 1,8 százalékkal 1445 milliárd forintra csökkent.

Az abszolút hozamú alapok esetében a tőkekiáramlás megközelítette a 18 milliárd forintot, ráadásul a negatív hozamok tovább növelték a veszteséget, így a kategória vagyona 4,9 százalékkal 688 milliárd forintra csökkent.

A részvényalapokban közel 6 milliárd forintot helyeztek el a befektetők, és a hozamok is növelték a vagyont, amely így 4,9 százalékkal 247 milliárd forintra nőtt.

Keresik még a tőkevédelmet

A tőkevédett alapokba 11,8 milliárd forintnyi friss pénz érkezett, de a hozamok nem segítették a további vagyonnövekedést, így az csak 0,7 százalékkal gyarapodott, 493 milliárd forintot tett ki a hónap végén.

Ingatlanalapokban 477 milliárd forintot kezeltek január végén, mindössze 0,2 százalékkal többet, mint egy hónappal korábban, a tőkebeáramlás 1,2 milliárd forint volt.

Az árupiaci alapokba 1,7 milliárd forintnyi tőke érkezett, amely nagynak tekinthető a kategória 13,8 milliárd forint összvagyonához képest, ráadásul a hozamok is jól alakultak. Így ez a kategória érte el a legnagyobb vagyongyarapodást, amely megközelítette a 21 százalékot.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapoknál januárban 1,2 milliárdos tőkebeáramlást mért a BAMOSZ, a hozamok pedig tovább növelték a vagyont, amely így 3,5 százalékkal 154,5 milliárd forintra nőtt.

Ezt olvasta már?

Nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon »