100 dollárig mehet az olaj? Mutatjuk a lehetséges következményeket

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Londoni pénzügyi elemzők szerint ha a nyersolaj hordónkénti ára 100 dollárig emelkedik és tartósan ezen a szinten marad, annak jelentős globális növekedési és inflációs hatásai lennének a következő két évben. Recesszióval ugyanakkor a londoni elemzői közösség továbbra sem számol.

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, az Oxford Economics szerdán ismertetett, felülvizsgált szimulációja olyan forgatókönyvet modellez, amelyben a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordója 2018 harmadik negyedévében 100 dollárra emelkedik, és még 2020-ban is ezen a szinten marad.

A globális GDP-érték alakulása

A ház számítási modellje szerint ebben az esetben a globális GDP-érték a 2018-2020 közötti időszakban átlagosan 0,3 százalékkal, 2020 egészében - amikor a hatás tetőzne - 0,7 százalékkal lenne alacsonyabb annál a szintnél, amely az Oxford Economics alapeseti - 2019 végére 67 dolláros olajárat valószínűsítő - prognózisa alapján addig elérhető lenne.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Az Oxford Economics közgazdászai szerint e forgatókönyv a növekedés lassításával párhuzamosan jelentősen gyorsítaná a globális inflációt, amely a cég modellje alapján már 2019-ben 1,2 százalékponttal haladná meg az alapeseti várakozást.

A ház szerint ez egyben azt is jelentené, hogy a fejlett ipari térségben jövőre 0,5 százalékponttal elmaradna a reálbér-növekedés az alapelőrejelzésben szereplő olajár-forgatókönyv esetén elérhető ütemtől.

Az inflációs érzékenységet vizsgáló számítás azt mutatja, hogy az ipari gazdaságok alkotta OECD-csoporton belül - adókkal együtt mérve - Magyarországon a legmagasabb, hozzávetőleg 7,5 százalék az üzemanyagok súlya az inflációs kosáron belül.

A tartósan 100 dolláros olajár GDP-hatásai ugyanakkor korántsem Magyarországon lennének a legnagyobbak: az Oxford Economics grafikus kimutatása szerint Görögországban és Bulgáriában a 2018-2020-as időszakban átlagosan csaknem 1,5 százalékkal, Magyarországon 0,5 százalékkal maradna el a hazai össztermék nominális értéke az alapeseti előrejelzés alapján elérhető szinttől.

Oroszország lenne a nyertes

A ház számításai szerint a 100 dolláros olajár messze legnagyobb nyertese Oroszország lenne, ahol a vizsgált két éves időszakban átlagosan 2,5 százalékkal lenne magasabb a GDP-érték az alapeseti várakozásnál.

Az Oxford Economics külön elemzésben hasonlította össze szerdán a legutóbbi  kilenc globális olajársokk hatását, és kimutatta, hogy ezek közül négy világgazdasági recessziót okozott.

A ház ugyanakkor arra a következtetésre jutott, hogy ezek a sokkok ma már jóval kisebb eséllyel járnak globális recesszióval, mindenekelőtt azért, mert a jegybankok megfontoltabb monetáris politikával reagálnak az olajárak emelkedésére, mint a múltban.

A ház hangsúlyozta azt is, hogy jóllehet a Brent olajfajta az elmúlt másfél évben 59 százalékkal drágult, ez is mérsékelt áremelkedésnek tűnik a korábbi ársokkokhoz képest.

Az Oxford Economics visszatekintő összesítése szerint 1973-1974-ben 278 százalékkal, 1979-ben 190 százalékkal, 1999-2000-ben 172 százalékkal, 2007-2008-ban 107 százalékkal emelkedtek az olajárak. Recesszióra más nagy elemzőházak szerint sincs esély a belátható előrejelzési távlatban.

Lefelé ható kockázatok

A Moody's Investors Service ugyancsak szerdán Londonban ismertetett átfogó nyári globális előrejelzésében hangsúlyozta, hogy a legutóbbi piaci stresszepizódok és az emelkedő olajárak lefelé ható kockázatokat jelentenek, de a világgazdaság növekedése - jóllehet a korábbinál mérsékeltebb ütemben - folytatódik.

A nemzetközi hitelminősítő várakozása szerint a globális feltörekvő térség gazdaságainak teljesítménye 2018-ban és 2019-ben is átlagosan 5,2 százalékkal növekszik a 2017-ben mért 5,3 százalékos növekedés után.

A cég azt valószínűsíti, hogy még szélesebbre nyílik a feltörekvő és a fejlett ipari térség közötti növekedési különbség: a Moody's a magasan fejlett gazdaságokban az idén átlagosan 2,3 százalékos, 2019-ben 2 százalékos GDP-bővülést vár.

A húsz legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaság alkotta G20-csoport együttes GDP-növekedése a Moody's új prognózisa szerint az idén 3,3 százalékos, jövőre 3,2 százalékos lesz.

ARC

Rubens Menin, a brazíliai MRV Engenharia e Participações S.A (MRV) alapító...

FIGYÚZZ ! ! !

Már közhely, hogy a mesterséges intelligencia miatt munkahelyek szűnnek meg.

Egy új műholdnak köszönhetően hamarosan minden eddiginél gyorsabb lesz a...

KRIPTOVALUTÁK VILÁGA

35 milliárd vont (31,51 millió dollárt) loptak el.

Történelmi jelentőségű kijelentést tett az amerikai tőkepiaci felügyelet...

ÜZLET

Az Airbus európai repülőgépgyártó konzorcium közölte, kérdésessé válna...

Ezt olvasta már?

Sikerült meggyőzni az ősriválist »