5G és a kémkedés, zsörtölődik a Huawei

| forrás:
MTI/Reuters
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Huawei Technologies mobil távközlésiberendezés-gyártó vállalat ötödik generációs mobil hálózati fejlesztési tenderekből való esetleges kizárásának következményeire figyelmeztette Kína a brit kormányt.

Kína londoni nagykövete Liu Xiaoming a brit Sunday Telegraph lapban megjelent cikkében a Huawei Technologies makulátlan rendszerbiztonsági múltját hangsúlyozva "független, a nemzeti érdekeket előtérbe helyező" döntések meghozatalára szólította fel a brit kormányt. "A legutolsó dolog amire a világnak szüksége lenne, az az ötödik generációs hálózati rendszerfejlesztő vállalatok közötti diszkrimináció. A legutolsó dolog pedig, amit Kína egy valóban globális szerepet betöltő Nagy-Britanniától várna az a nem egyenlő feltételekkel folytatott verseny lenne" - fogalmazott írásában a nagykövet. Megjegyezte ugyanakkor, hogy érthetőnek tartja az 5G mobil szolgáltatói hálózatok biztonságával szembeni aggodalmakat, ezeket azonban mindenképpen kezelhetőnek tekinti. "A kockázatokat komolyan kell venni, nem szabad azonban tőlük visszariadni.

A problémát az érintett vállalatok és hatóságok közös erővel képesek lesznek megoldani" - jelentette ki. A Huawei Technologies, a világ legnagyobb mobil hálózati berendezés gyártó vállalata azért került az utóbbi időkben a média érdeklődésének a középpontjába, mert az Egyesült Államok nemzetbiztonsági szempontokra hivatkozva a kínai cégnek az ötödik generációs mobil hálózati fejlesztési projektekből való kizárására szólította fel politikai szövetségeseit. Az Egyesült Államok állítása szerint a cég távközlési berendezései kémkedésre adnak lehetőséget a kínai hatóságoknak. A Huawei és a kínai kormány több alkalommal is cáfolta az Egyesült Államok állításait és bizonyítékok bemutatására szólította fel.

Legutóbbi sajtójelentések szerint az NSC brit nemzetbiztonsági tanács (National Security Council) a kínai vállalatnak az ötödik generációs brit mobil távközlési fejlesztési projekt központi, kulcsfontosságú rendszereinek a kivitelezéséből való kizárására és a nem kulcsfontosságú elemeinek a kiépítésében való részvételének a korlátozására tett javaslatot a kormánynak.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

A Huawei szerint őket biztos nem törik meg »