-->

A Brentnek nem tetszett az OPEC döntése

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Brent olajfajta ára közel kéthetes mélypontra gyengült, 51 dollár alá csökkent péntek reggel.

Esik az olaj

Az északi-tengeri Brent hordónkénti ára 0,76 százalék gyengüléssel 50,93 dolláron állt röviddel 8 óra előtt. A Brent ára csütörtökön 2,50 dollárral (4,6 százalékkal) 51,46 dollárra esett, a százalékban számított napon belüli veszteség március 8. óta a legnagyobb volt.

A csütörtöki, majd az azt követő pénteki árcsökkenést a szakértők szerint az a csalódás váltotta ki, hogy az OPEC és a szervezeten kívüli olajexportáló országok (Non-OPEC) csütörtökön Bécsben "mindössze" arról állapodtak meg, hogy a következő kilenc hónapban fenntartják a jelenlegi termelési szintet.

Mi volt a cél?

Az OPEC 13 tagállama és a kartellen kívüli 11 nagy olajkitermelő ország tavaly decemberben állapodott meg arról, hogy az októberi szinthez képest január 1-jétől együttesen napi 1,8 millió hordóval fogják vissza a kitermelést június végéig.

Az akkori megállapodás célja az volt, hogy a termelés visszafogásával fokozatosan leépítsék a piaci túlkínálatot és ezzel emelkedésre késztessék a kőolaj árát.

Még dönthetnek jobban

A kőolaj ára az első félévben 50 dollár fölé emelkedett, ami miatt viszont, hogy ismét nyereségessé tette az amerikai palaolajtermelést. Ennek a hatására az elmúlt években leállított bányászat újraindult és plusz kőolaj került a piacra.

A szakértők egy része éppen ezért a csütörtöki bécsi üléstől azt várta, hogy az olajexportálók a termelést az első félévinél nagyobb mértékben fogják vissza. Ez persze azzal is járna, hogy a növekvő amerikai olajmennyiség miatt csökkenne például az OPEC piaci részesedése, amit az olajszervezet semmiképpen sem akar. Mindazonáltal az olajexportálók nem zárták be a kaput egy későbbi újabb termelésvisszafogás előtt.

Az azeri energiaügyi miniszter ugyanis azt mondta a csütörtöki bécsi ülés után, hogy az olajexportálók novemberi újabb megbeszélésén áttekintik egyebek között az olajpiacokon mostantól bekövetkező folyamatokat és szükség esetén akár további termeléscsökkentésről is dönthetnek.