A FED FOMC csütörtöki közleménye. Teljes szöveg - magyarul

| olvasási idő: kb. 2 perc

A magyar befektetők tájékoztatása érdekében íme a FED közleményének gyorsfordítása (esetleges pontatlanságok miatt megértésüket kérjük).

A szerkesztő megjegyzései dőlt betűvel jelennek meg.

Sajtóközlemény

Közzététel kelt. 2012 szeptember 13-án.

A Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság ( a FED stratégiai döntéseket hozó szerve) augusztusi találkozója óta beérkezett információk azt sugallják, hogy a gazdasági aktivitás továbbra is mérsékelt ütemben bővült az elmúlt hónapokban. Növekedés a foglalkoztatás területén lassú volt, és a munkanélküliségi ráta továbbra is magas. Háztartási kiadások továbbra is emelkedtek, de az üzleti szféra tartós eszköz beruházása, úgy tűnik,  lelassult. A lakásépítési ágazat némi további javulás jeleit mutatta, jóllehet a recessziós szinthez képest.  Az infláció már visszafogott volt, bár az  egyes kulcsfontosságú nyersanyagok ára nőtt az utóbbi időben. A hosszabb távú inflációs várakozások stabilak maradtak.

Összhangban törvényi felhatalmazásunkkal, a Bizottság arra törekszik, hogy elősegítse maximális foglalkoztatást és az árstabilitás. A Bizottságot aggasztja, hogy további pénzpolitikai alkalmazkodás nélkül, a gazdasági növekedés lehet, hogy nem elég erős ahhoz, hogy a munkaerő-piaci feltételekben  tartós javulást hozzon létre. Továbbá,  a globális pénzügyi piacokon továbbra is  jelentős lefelé mutató kockázatokat mutatnak  a gazdasági kilátások tekintetében. A Bizottság azt is feltételezi, hogy az infláció középtávon várhatóan a 2 százalékos éri el vagy azalatt marad.

Egy erősebb gazdasági fellendülés támogatása érdekében és annak elősegítésére, hogy az infláció, az idő múlásával, olyan szintet érjen el ami a leginkább megfelelő kettős megbízatásnak, a Bizottság egyetértett ma, hogy növelje monetáris alkalmazkodását további - kormányzati szervek által kibocsátott - jelzálog fedezetű értékpapírok  vásárlásával 40  milliárd dolláros havi ütemezéssel. A Bizottság  az év végéig  folytatódni fogja programját, hogy növelje az általa tartott értékpapírok átlagos futamidejét ahogy az júniusban bejelentésre került, és  fenntartja a jelenlegi pénzpolitikáját, hogy újra befekteti a lejáró értékpapírokból származó összegeket kormányzati ügynökségek adósságába vagy az ügynökségek jelzálog fedezetű értékpapírjaiba.  Ezek az intézkedések, amelyek együttesen  a Bizottság birtokában lévő hosszabb lejáratú értékpapírok állományát havonta mintegy 85 milliárd dollárral növelik az év végéig,  lefelé irányuló nyomást fejtenek ki a hosszabb távú kamatokra, támogatják jelzáloghitel-piacokat, és segíti a tágabb értelemben vett  pénzügyi feltételek további alkalmazkodását ( a gazdaság szükségleteihez).

A Bizottság szorosan figyelemmel fogja kísérni a gazdasági és pénzügyi fejleményekről  bejövő információkat a következő hónapokban. Ha a munkaerő-piac kilátásai nem  javulnak jelentősen, a Bizottság továbbra folytatja a (kormányzati) ügynökségek  jelzálog-fedezetű értékpapírjainak vásárlását, vállalja további eszköz beszerzéseket, és  a többi pénzpolitikai eszközöket is alkalmazzák szükség szerint, amíg ez a tevékenység összhangban marad az árstabilitás kívánalmával. Az eszközbeszerzés mérte, tempója és összetétele meghatározásakor, a Bizottság, mint mindig, megfelelően figyelembe veszi az ilyen vásárlások várható hatékonyságát és költségeit.

A maximális foglalkoztatás és az árstabilitás irányába történő folyamatos haladás támogatása érdekében, a Bizottság arra számít, hogy a rendkívül alkalmazkodó monetáris politika aktuális marad a gazdasági visszaemelkedés erősítésére megfelelően jelentős ideig. A Bizottság ma úgy határozott, hogy  a szövetségi alapok kamatcél tartományának mértéke 0 és 1/4 százalék között marad, és jelenleg arra számít, hogy  a szövetségi alapok kamatának jelenlegi különlegesen alacsony szintje valószínűleg indokolt legalább a 2015.év közepéig.

Az FOMC monetáris  intézkedését megszavazták: Ben S. Bernanke, elnök, William C. Dudley, alelnöke, Elizabeth A. Duke, Dennis P. Lockhart, Sandra Pianalto, Jerome H. Powell, Sarah Bloom Raskin, Jeremy C. Stein , Daniel K. Tarullo, John C. Williams, és Janet L. Yellen.

Ellene szavazott Jeffrey M. Lacker, aki ellenezte további eszköz vásárlásokat és inkább kihagyja  az időtartam meghatározását, amely rendkívül alacsony szintje a szövetségi alapok kamatának jelenlegi rendkívül alacsony szintjének fenntartására  valószínűleg indokolt.

Fordította: Szathmáry Szabó László

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

A Fed megteszi a szükséges intézkedéseket »