A Fedre várnak az árupiacok

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Nagyot lépett az olaj a tegnapi kereskedés alatt, a hosszabb ideje tartó volatilis mozgást követően visszatért a hónap elején látott szintekre. Eközben továbbra sem mernek nagyobb kockázatot vállalni a befektetők az arany piacán a Fed ma esti sajtótájékoztatója előtt, melyen a várakozások szerint akár újabb információk tudhatunk meg a kamatemelés várható időpontjáról.

Kilőtt az olaj

Az amerikai WTI olaj árfolyama áttörte a 93 dolláros ellenállási szintet, ezt követően 95 dolláros hordónkénti szint közelében ingadozott. A mai kereskedés alatt egyelőre szűk tartományban ingadozik a jegyzés. A Brent olaj is emelkedett, ismét 99 dollár közelébe ért az árfolyam, melyre közel egy hete nem volt példa – írják elemzésükben a Quaestor elemzői.

A kőolajexportáló országok (OPEC) tegnap, bécsi üléséről érkező hírekre emelkedett az olaj ára, ugyanakkor a piac már régóta várta az áremelkedést támogató értesüléseket, így erős vételi oldal mellett ugrott a jegyzés. Az OPEC titkára szerint a jövő évben akár 500 ezer hordóval 29,5 millió hordóra is visszametszhetik a napi olajkitermelést. Számításaik szerint az olaj iránti kereslet így is alacsonyabb lesz, átlagosan napi 29,2 millió hordóval számolnak 2015-re. Szaúd-Arábia már augusztusban napi 408 ezer hordóval csökkentette napi termelési szintjét a visszaeső kereslet miatt. Ugyanakkor a szaúd-arábiai olajipari miniszter úgy nyilatkozott, hogy nem aggódnak az árfolyamok miatt, az árazásban tapasztalt kilengések normálisnak tekinthetőek. Bizakodóak az év végét illetően, a téli időjárás beálltával megemelkedhet a nyersolaj és a finomított termékek iránti kereslet is. Mindezek hatására erősödött az olaj a tegnapi kereskedés alatt.

Ma kiemelt figyelmet élvez az amerikai jegybank kamatdöntése. Az ülést követő tájékoztatóból kiderülhetnek a gazdasági növekedéssel kapcsolatos meglátások is, melyek a dollár árfolyamát és áttételesen az olaj jegyzését is befolyásolhatják. Az erősödő dollár jellemzően negatívan hat az olaj árára.

Az októberi szállítású WTI olaj árfolyama szerda délelőtt 94,5 dollár körül ingadozik hordónként. A novemberi szállítású Brent olajjal 98,7 dolláron kereskednek.

Szűk tartományban mozog az arany

A befektetők elsősorban iránymutatást várnak a monetáris politika jövőjéről. Ha a jegybankárok elhagyják az utalást, hogy az alapkamat "jó ideig” zéró szinten marad a kötvényvásárlások októberi lezárása után, az már jelezheti a közelgő kamatemelést, mely minden bizonnyal csökkentené az arany iránti keresletet a piacon. A Fed tegnap kezdte meg a kétnapos ülést, a sajtótájékoztatót ma este tartják. Tegnap kisebb emelkedést mutatott az arany árfolyama a dollár gyengülése miatt, a Wall Street Journal egyik Fed-hez közeli újságírója azt mondta, a jegybank ismét meg fogja említeni a "jó ideig” kifejezést, azonban esetleg konkretizálhatja az első kamatemelés időpontját.

A spot arany árfolyama tegnap óta viszonylag szűk tartományban mozog, szerda délelőtt 1 235,4 dollár körül kereskednek vele unciánként.

Ezt olvasta már?

Szaúd-Arábia csökkentette olajkitermelését »