A fémek voltak az alapok kedvencei

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A pénteken (március 24.) kiadott COT-riport szerint (ez a riport tartalmazza a hedge fund-ok és vagyonkezelők spekulatív pozícióit) a március 21-gyel záruló egyhetes időszakban az alapok továbbra is eladók voltak az árupiaci szektorokban, a fémeket kivéve. Az árupiaci nettó long pozíciók 41 százalékkal csökkentek a megfigyelt alapok körében - áll Ole Hansen, a Saxo Bank elemzőjének véleményében.

A WTI nyersolajat 4 hete adják az alapok – a long pozíciók csökkenése mellett a short pozíciók is növekedtek - így a WTI nettó long pozíciók nagysága 16 hetes mélypontra esett.

A mai napon is esett a WTI olaj ára, miután az Opec-en belüli és kívüli termelőországok miniszteri szintű találkozóján kijelentették, hogy több időre van szükség a piac stabilizálásához. Az a tény, hogy nem az eddigi megegyezés kiterjesztésében, hanem a piaci helyzet újbóli áttekintésében állapodtak meg, kétségeket ébreszt a piaci szereplőkben afelől, hogy képesek lesznek-e a kitermelők egy újabb megállapodást tető alá hozni. 

A Fed Nyíltpiaci Bizottságának március 15-i kamatdöntése után újra növekedni kezdett az arany nettó long pozíciók állománya (a COT-riportba bevont alapokat nézve), de a kamatdöntés előtt leépített long pozícióknak mindössze a 24 százalékát sikerült visszahozni. Az arany amiatt is erősödött, hogy Trump elnök egészségügyi törvénytervezete nem ment át, és emiatt gyengült a dollár - áll a közleményben.

A magas minőségű rezet négy hét óta először vették az alapok, míg a cukrot - ami a hedge fundok nagy kedvence volt 2016-ban – továbbra is adták, így a cukor nettó long pozíciók állománya egyéves mélypontra esett.

A devizapiacon az alapok már harmadik hete veszik az amerikai dollárt, ez nem kis mértékben a kanadai dollár-eladásoknak köszönhető, miközben az euró shortok száma 20 százalékkal csökkent. Ez utóbbi folyamat harmadik hete tart, és tavaly június óta az alapok most fogadtak a legkevésbé az euró gyengülésére.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Reggelhez képest javított a forint »