A lengyelek megorroltak a Gazpromra

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A PGNiG lengyel állami gázszolgáltató nem tervez további hosszú távú megállapodásokat kötni a Gazprom orosz gázipari vállalattal.

Piotr Wozniak, a PGNiG elnöke, aki a lengyelországi Krynicában rendezett gazdasági fórumon vesz részt, azt mondta, hogy a jövőben nem terveznek semmilyen újabb hosszú távú megállapodást a Gazprommal. Szerinte "kockázatokat hordoz magában" az orosz féllel való együttműködés. A lengyel vállalatvezető azt mondta továbbá, hogy a lengyel fogyasztóknak szállított orosz földgáz nagyobbik része a Gazprommal kötött Jamal-szerződés alapján érkezik, ez azonban túlárazott. Piotr Wozniak szerint "alapvetően változik a helyzet 2022-ben, amikor kifut a Jamal-szerződés. Lengyelország évi 15 milliárd köbméter földgázt használ fel. Ennek a harmadát maga termeli az országban, fennmaradó részét pedig importálja. Lengyelország legnagyobb gázszállítója a Gazprom, amely a jelenlegi hosszú távú megállapodás keretében évi 10,2 milliárd köbméter földgázt exportál. A lengyel kormány korábban már többször jelezte, hogy a Gazprommal kötött szerződés lejártáig, 2022-ig alternatívákat keres az orosz import kiváltására. Ezek egyike lehet a cseppfolyósított földgáz (LNG) behozatala. Az LNG lengyelországi behozatala évről évre nő, tavaly az importált gáz több mint húsz százalékát tette ki.

A 2015-ben üzembe helyezett swinoujsciei gázkikötő már hetven, összességében 7,5 milliárd köbméter visszagázosított LNG-nek megfelelő szállítmányt fogadott. A gázkikötő kapacitását a jelenlegi évi 5 milliárd köbméterről 2021-ig 7,5 milliárd köbméterre tervezik növelni, ami a teljes lengyel gázkereslet mintegy a fele. Tavaly október a PGNiG elnöke arról beszélt, hogy Lengyelország csaknem 30 százalékkal olcsóbban szerez be cseppfolyósított földgázt az Egyesült Államokból, mint a Gazpromtól.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Csökkent a Gazprom bevétele »