A spekulánsokat okolja a szaúdi olajminiszter

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Ali al-Naimi szaúd-arábiai olajügyi miniszter szerint a mostani alacsony nemzetközi olajár segíti a világgazdasági növekedést, amely végső soron élénkíti a keresletet az olaj iránt, ezért az olajpiaci helyzet javulását várja.

A miniszter egy szakmai konferencián mondott beszédében továbbra is helyesnek nevezte a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) novemberi döntését, hogy nem csökkentik kőolaj-kitermelésüket annak ellenére, hogy emiatt meredeken csökkent az olaj ára.

Ali al-Naimi szerint spekulánsok felelősek azért, hogy a júniusi hordónkénti 115 dollárról a mostani hordónkénti 61 dollárra esett a Brent olaj ára. A miniszter az OPEC-en kívüli olajkitermelő államokat is felelősnek nevezte, mert szerinte ők nem voltak hajlandóak együttműködni a szervezettel.

A miniszter tagadta, miszerint Szaúd-Arábia hagyja, hogy csökkenjen az olajár, s ezáltal árt a szomszédos országoknak. A miniszter szerint a politika nem befolyásolja az olajipari szakpolitikájukat, és az árak csökkenése nem lesz komoly hatással sem Szaúd-Arábiában, sem más arab országokban.

Ezt olvasta már?

A földgáz iránti kereslet felülmúlja a kőolajét »