-->

Drága lesz a gabona!

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Egyéves csúcson a gabonapiaci határidős jegyzések. És úgy néz ki, még innen is van felfelé. Legalábbis a tengerentúlon.

Nem csak februárhoz képest nőttek, de közel egyéves csúcsra emelkedtek márciusban az átlagos élelmiszerárak az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) elemzése szerint. Vajon mi állhat az emelkedés hátterében? De még ennél is izgalmasabb kérdés, hogy mi lesz a tőzsdei jegyzésekkel? Most akkor már shortoljunk vagy nyissunk még egy long pozit?

Az időjárás támasztja a kurzust

A búza és a kukorica gördülő határidős termékárai is éves csúcson vannak – mondta Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője, hozzátéve: a charton az látszik, hogy technikai szempontból lehet még tere az emelkedésnek.

Februárban indultak meg az árupiaci termékek, s az emelkedés hátterében a dél-amerikai aszály és az észak-amerikai zord idő húzódik meg – magyarázta Skáre Balázs, a Solar Capital elemzője. Mint mondta, erre még ráerősítettek az ukrán gabonaszállításokkal kapcsolatos aggodalmak.

Tengerentúlon esélyesebb a long

Kanadában vannak nagyobb készletek, s az eddigi időjárás fényében az európai gabonatermés kilátásai még kedvezőek – folytatta Skáre Balázs (Solar Capital). De az öreg kontinensen is lehet még aszály, ami különösen veszélyes lehet, hiszen az enyhe tél miatt a hóolvadás is elmaradt. Továbbá szintén a téli időjárás alapján a szokottnál több kártevővel kell számolni.

Az is fontos szempont, hogy az európai és az amerikai piac nincs úgy összekapcsolva, mint mondjuk, a kőolaj esetében. A géntechnológia eltérő szabályozása miatt a kétféle gabona egymással nem helyettesíthető.

Mindezek fényében, fundamentálisan a tengerentúli piacon lehet nagyobb tere a gabonaárak emelkedésének.

FAO hullámok a tőzsdén

Borzasztóan kumulált mutató a FAO élelmiszerár-indexe, mégis érdemes néha rápillantani, mert 2005 óta két nagy hullámot látunk. Az első hullám a 2007–2008-as nagy agrár rali, amikor az élelmiszerár-index 60 százalékkal emelkedett alig másfél év alatt. Emlékezhetünk, hogy az árak a rizspiacon robbantak: a rendkívüli drágulás miatt sok fejlődő országban éhséglázadások törtek ki, de még a brit áruházláncokban is 10 kilóban maximálták a vásárlásokat.

Forrás: FAO

A rizspiaci fejleményeket még lehetett volna magyarázni a kedvezőtlen időjárással, de az egész élelmiszerpiac meglódult. És ezt a szárnyalást már a bioetanol-termelés sem magyarázta. A spekuláció mellett szól, s a helyét kereső pénz árfelhajtó hatását bizonyítja, hogy a lufi szánalmasan kipukkadt már 2008 végén.

A második árhullám emelkedése 2009-ben kezdődött, a nagy tavaszi részvénypiaci összeomlás ismét felértékelte a nyersanyagokat és élelmiszereket, s vegyük észre, ekkor már az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed által a bankrendszerbe pumpált adódollárok is ott hömpölyögtek a piacon. De ez a lufi is kidurrant 2010 végére.