Aratás: csak az érkező jégesők okozhatnak gondot

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Hétágra süt a nap, a sokfelé negyven fokos hőségben nyaralók lepték el a vízpartokat. Miközben a fél ország üdül, gőzerővel dolgoznak a földeken a gazdák, aratnak.

Az esztendő rendre legnagyobb mezőgazdasági munkája, a betakarítás jól halad.

- Valóban így van - mondja F. István, aki éppen most indul majd el kombájnjával a Kecskemét melletti búzatáblán. - Az időjárásra nem panaszkodhatunk. A szárazság valójában jó ennél a munkánál, eddig nem volt fennakadás, minden nap rá mehettünk gond nélkül a táblákra. Én korábban árpát arattam, most kezdem a kenyérgabona levágását. Ha kíváncsi a véleményemre, én azt mondom, nem lesz rossz az idei termés. Ha minden jól megy, megközelítjük a tavalyi termésmennyiséget, ami itt mifelénk rekordnak számított.

Jó terméseredmények váhatók búzából

Nem csak a Kecskemét környéki gazdák optimisták. Jóllehet a búza vetésterülete valamivel kevesebb, 1,039 millió hektár országosan, a terméseredmények minden bizonnyal megközelítik a tavalyit. 2014-ben országosan 4,7 tonna búzát sikerült lehozni egy-egy hektárról. Most léteznek olyan becslések, amelyek szerint ez a mennyiség 4,6 tonna lehet az idén.

Az árpa aratása nagyjából befejeződött, legfeljebb néhány táblán dolgoznak még az aratók.

- Nálunk már mindenütt végeztünk az árpa betakarításával - mondja G. Károly egy Csongrád környéki termelési társulás vezetője. - Egyáltalán nem vagyok elégedetlen. Olyan öt tonnás hektáronkénti átlagra számítok, ami valamivel jobb a tavalyinál. A mostani időjárás kegyes volt hozzánk, szerintem július vége táján végzünk is az aratással. Már vágják munkatársaink a búzát. Később jön a kukorica betakarítása. A földek jól néznek ki, mindannyian bizakodunk. Jóllehet magas szinten gépesített a mezőgazdaság, rendelkezésre állnak a jó technológiák, megfelelő az alkatrészellátás, a gazda csak akkor nyugodhat meg, amikor már a magtárakban van a termés.

Az árpa nagy része immár fedél alatt van

Az árpa immár fedél alatt van országosan. A termésbecslések és a már befutott adatok szerint 4,3-4,4 tonnányi arattak le e növényféleségből egy-egy hektáron. Az egyes vidékek átlagai között ezzel együtt nagy eltérések lehetségesek. A repcetáblákon egyelőre még sokfelé kint vannak a gépek. Itt úgy néz ki, hogy a tavalyi hektáronként három tonnás átlaghozamot az idén nem sikerül megközelíteni.

Az időjárás egyelőre kedvez a betakarításnak. Az elkövetkező napokban azonban érkezhetnek viharok, amelyek átmenetileg nehezíthetik a földeken dolgozók munkáját. Jeleznek jégesőket is a meteorológusok, ami szintén okozhat még gondokat.

Kedvező irányba indultak el a terményárak

Ami az árakat illeti, némi bizakodásra adhat okot, hogy megmozdult a gabona ára a piacon. S ráadásul nem lefelé, hanem szolidan felfelé mutató tendencia alakulhat ki. Negyvenezer forint fölé kapaszkodott a repce tonnánkénti ára, ami kedvező irányt jelent. Az étkezési búza ára is felfelé tendál közelít az ötvenezer forintos határhoz. Amennyiben eléri azt, vagy netán meg is haladja ezt a szintet, azzal elégedetteknek lennének a termelők is.

És, ami a legfontosabb: az idén is szervezetten, ütemesen zajlik a betakarítás. Biztosan a magtárakba, a tárolókba kerül az a mennyiség étkezési búzából és takarmányból, ami szükséges az ország ellátásához.

Ezt olvasta már?

Több uniós támogatás jut a magyar agráriumnak »