Az alapok szabadulnak a nem teljesítő olaj long poziktól

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A hedge fundok több mint 100 000 kontraktussal csökkentették árupiaci long pozícióikat a legutóbbi, pénteken kiadott COT-riport szerint (ez a riport tartalmazza a hedge fund-ok és vagyonkezelők devizapiaci és árupiaci pozícióit), a riport által vizsgált időszakban, azaz a február 28-ig tartó egy hétben. A Bloomberg Árupiaci index alig változott az év eleje óta, így várható volt, hogy a spekulatív kereslet komoly mértékű megugrása lendületét veszti. Kivételt képeznek ez alól a nemesfémek, amelyek az év eleje óta nyereséget realizáltak - Ole Hansen, a Saxo Bank árupiaci stratégájának közleményében.

A nyersolajban felhalmozott long pozíciók három hét óta először csökkentek a vizsgált alapok körében. Az ár kitörésére tett újabb sikertelen kísérlet felerősítette az eladásokat az alapok részéről, amelyek szeretnének megszabadulni a nem teljesítő, vagy éppen veszteséges pozícióiktól.

Felgyorsultak az aranyvásárlások azt követően, hogy a nemesfém áttörte az 1,245 dollár/uncia árszintet. November 15. óta 48 százalékkal növekedtek meg a spekulatív alapok long pozíciói aranyban.

Ez meglehetősen törékennyé teszi az arany árát, tekintve, hogy nem sikerült a 200 napos mozgó átlagot áttörni, és a március 15-i kamatemeléstől való félelem is erősödött.

Az ezüst long pozíciók 11 százalékkal nőttek és hathónapos rekordon álltak a múlt csütörtöki 4 százalékos csökkenés előtt. A réz eladása folytatódik, annak ellenére, hogy továbbra is fennállnak az ellátási zavarok a világ két legnagyobb bányájánál.

A spekulatív alapok a február 28-val záródó egyhetes időszakban adták a dollárt, jóllehet erősödtek a várakozások a március 15-i kamatemeléssel kapcsolatban. Az USD long pozíciók 8 hete csökkennek, és jelenleg öthónapos mélyponton áll a mennyiségük.

Nagy szerepük van ebben a commodity-dollárokkal képzett USD pároknak: a magas árupiaci kitettségű dollárokban – vagyis a kanadai dollárban, az ausztrál dollárban és az új-zélandi dollárban - együttesen lévő long pozíciók öt éves rekordon állnak.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Már megint lefelé csúszott a forint »