Az alumíniumiparban is követhető példa lenne az OPEC

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Oroszország az OPEC-hez hasonló alumíniumipari szervezet létrehozását javasolja - jelentette be az orosz ipari és kereskedelmi miniszter egy Szocsiban tartott befektetői fórumon.

Piacszabályzói feladatokat is elláthatnak

Gyenyisz Manturov rámutatott arra, hogy orosz elképzelés szerint a szervezet közvetlenül állami, szakminiszteri irányítás alatt állna. A szervezet, amelybe a világ vezető alumíniumtermelőit és -exportálóit várják, kidolgozná például az ágazatra vonatkozó egységes előírásokat és technológiát.

Orosz javaslat szerint egy későbbi szakaszban a szervezet bizonyos piacszabályozói feladatokat is elláthat, közbeléphet például, hogy ne legyen túltermelés.

Kezdeti szakaszban az alumíniumtermelő és -exportáló országok szervezetének Oroszország mellett olyan országok lehetnének a tagjai, mint Kína, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Katar és Szaúd-Arábia - orosz elképzelés szerint.

Trump-láz fűti a rézpiacot

Ha az új amerikai elnök beváltja kampányígéreteit, égbe szökhet az ipari fémek ára. Nagy menetelést tudhat maga mögött a rézpiac. Ami jórészt az új amerikai elnökhöz kapcsolódó iparági remények számlájára írható.

2011-től 2016 közepéig folyamatosan esett a réz ára – mondta Vetter Péter, a Solar Capital üzletkötője. Hozzátéve: 4,5 dollárról indult a kurzus lejtmenete, s 2 dollárnál volt a mélypont.

Amióta azonban Donald Trump „belengette” az 500 milliárd dolláros infrastrukturális beruházási programját, a „jövőbeni kereslet” hatására megélénkült a rézpiac. És a kurzus a jelenlegi 2,7 dollárig emelkedett. Nagy kérdés: vajon beváltja-e nagyívű terveit a minap beiktatott új amerikai elnök?

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

OPEC olajtermelés: 5 éves mélypont »