Az aranyba is belerúgtak a törökök

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Tovább eshet az arany a Fed esti sajtótájékoztatója előtt. Csökkeni kezdett a tegnapi megugrás után az olaj árfolyama - olvasható a Quaestor szakértőinek elemzésében.

ARANY

Ma is folytathatja hét elején megkezdett esését az arany, minden befektető a Fed esti kamatdöntésére vár, melyen bejelenthetik az kötvényvásárlási program újabb szűkítését.

Magyar idő szerint este 8 órakor tartja meg a Fed kétnapos kamatdöntő ülését lezáró sajtótájékoztatóját, melyen a várakozások szerint a jegybanki alapkamat 0,25%-on való tartását, valamint a jelenleg havi 75 milliárd dolláros keretösszegű kötvényvásárlási program 10 milliárd dollárral való szűkítését jelentik be. A Fed eszközvásárlási programjai állnak az arany árfolyamának elmúlt években mutatott felfutásának hátterében, így egy újabb csökkentés megint negatív hatással lehet a nemesfém jegyzésére.

Csökkenéssel reagált a sárgafém árfolyama

A forint is hirtelen megzuhant

Az euró árfolyama tíz óra előtt átlépte a 304 forintos szintet, és alig több mint húsz perc alatt 306,79 forintig erősödött. Devizapiaci kereskedők szerint a törökországi kamatemelés miatt az árfolyamesésre játszó befektetők a forintot "pécézték ki" maguknak. Mint mondták, a magyar fizetőeszköz könnyű célpont az alacsony alapkamat miatt.

A török jegybank éjjeli lépésére is további eséssel reagált az arany árfolyama, az elmúlt időszakban a feltörekvő piacok devizái folyamatos gyengülést mutattak, mely növelte az arany menedékszerepét a befektetők szemében. A török jegybanki beavatkozás mértéke ugyanakkor mindenkit meglepett, hiszen a líra rohamos gyengülését megfékezendő 4,5%-ról 10%-ra emelték az irányadó rátát. Ez a lépés erősítette feltörekvő piacok devizáit, az arany árfolyamát pedig tovább csökkentette.

A spot arany árfolyama kisebb eséssel reagált a török jegybanki alapkamat emelésére, ugyanakkor leginkább a kivárás jellemzi a befektetői hangulatot az esti Fed sajtótájékoztató előtt, a jegyzés 1251,5 dollár körül mozog unciánként.

OLAJ

Csaknem két dollárt emelkedett az olaj árfolyama a tegnapi kereskedés során, a kereskedők arra spekuláltak, hogy a készletekről szóló jelentés a zsugorodást fog mutatni.

A piaci spekulációk szerint a TransCanada Corp. Keystone vezetéke tehermentesítheti az oklahomai cushingi elosztóközpontot, a készletek egy része így átáramolhat a Mexikói-öböl felé. Szintén emelkedett a Brent olaj árfolyama is tegnap, igaz nem ilyen mértékben, az európai jegyzésű olaj árfolyama a feltörekvő piacokkal kapcsolatos aggodalmak nyomán mutatott emelkedést, a két olajfajta közötti árrés azonban szűkült.

Jó és rossz hírek is érkeztek a kőolaj készletekről

Tegnap tette közzé készletekről szóló heti jelentését az ipari adatok alapján dolgozó Amerikai Petróleum Intézet, számításaik szerint 4,75 millió hordóval emelkedett a raktáron lévő kőolaj mennyisége, ugyanakkor a fűtőolajat is magába foglaló desztillált olajfajták 1,79 millió hordóval zsugorodtak. Az Energiaügyi Minisztérium ma teszi közzé készletekről szóló hivatalos adatait, melyek a várakozások szerint 2 millió hordós bővülést fognak mutatni a kőolaj esetében, míg a desztillált olajfajtákat illetően 2,55 milliós zsugorodás várható.

A márciusi szállítású WTI olaj árfolyama tegnap 95,7 dollár körüli szintjéről 97,5 dollár fölé emelkedett hordóként, innen kezdett kisebb csökkenésbe, jelenleg valamivel 97 dollár felett kereskednek vele. A szintén márciusi szállítású Brent olaj árfolyama 107,5 dolláron stagnál.

Ezt olvasta már?

Kezdenek megnyugodni a piacok, elindult lefelé az olajár. »