Az év végén megint az aranyra figyelünk

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Idén elmaradhat a Mikilás-rali, de az arany árfolyamára érdemes figyelni. A Trump-hatás lecsengését követően valószínűleg a Fed sem okoz meglepetést, így a figyelem az árfolyamra terelődhet.

Donald Trump megválasztását követően részvénypiaci rally kezdődött, ami jelentős esést okozott az arany árfolyamában. Az emelkedés mára kifulladóban van, így a nemesfém árfolyamában is fordulat látható - mondta el Kiss Tamás, az Equilor Befektetési Zrt. Private Banking referense.

Nem mindenki látja így

A nemesfémek a legnagyobb vesztesei a dollár, a részvények és a kötvényhozamok erősödésének - áll Ole Hansen, a Saxo Bank árupiaci stratégájának elemzésében. A globális pénzügyi piacok továbbra is az amerikai elnökválasztást követő várakozásokkal vannak elfoglalva.

Az az egyre erősödő szemlélet, hogy az Egyesült Államok fiskális politikája lesz a növekedés első számú motorja a központi banki mennyiségi lazítási programok helyett, erősítette a dollárt és emelkedést indított el a részvénypiacon és a kötvények hozamaiban.

A nemesfémek a legnagyobb vesztesei a dollár, a részvények és a kötvényhozamok erősödésének. Csökkent az arany és az ezüst vonzereje azok szemében, akik alternatív, biztonsági befektetést keresnek.

Ezért gyengélkedik
Két tényezővel is magyarázható az arany rövid távú gyengélkedése, az egyik a dollár erősödése, a másik pedig a részvénypiaci jó hangulat – mondta Horváth Dávid, a Solar Capital üzletkötője. Hozzátéve: ehhez jön még az amerikai kamatemelési várakozás, ami a kockázatmentes hozamok emelkedését ígéri.

Ezt olvasta már?

Szolidan gyengült a forint »