Az idén dőlni fog Oroszországból a búza is

| forrás:
mtiMTI/TASZSZ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Wash Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) az eddig vártnál nagyobb idei orosz búzaterméssel számol, és előrejelzése szerint a júliusban induló új mezőgazdasági évben Oroszország már a harmadik egymást követő évben lesz a világ legnagyobb búzaexportálója.

A minisztérium legújabb előrejelzésében az szerepel, hogy Oroszországban idén 79 millió tonna búzát takarítanak be. Egy hónapja 77 millió tonnára, februárban viszont még csak 71,6 millió tonnára számított az USDA. Oroszországban tavaly 72,1 millió tonna búzát arattak le. A minisztérium részben az átlagosnak megfelelő időjárás, a megnövelt őszi vetésterület, valamint annak a figyelembe vételével javította fel ismét előrejelzését, hogy a korábban becsültnél kisebb volt a kifagyás a télen. 

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium legújabb számításai szerint a júliusban induló és a jövő június végéig tartó új mezőgazdasági évben Oroszország 37,5 millió tonna búzát exportál majd. A minisztérium előző becslésében 36 millió tonna szerepelt. Az orosz mezőgazdasági minisztérium legutóbbi előrejelzése 36 millió tonna búza várható kiviteléről szólt.