Az OMV nem számít Északi Áramlat 2 késésre

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az új uniós gázirányelv miatt nem számít sem az Északi Áramlat 2 gázvezeték kivitelezési költségének, sem az üzembe helyezés határidejének eltolódására az OMV osztrák olaj- és gázipari konszern vezérigazgatója Rainer Seele.

A vezérigazgató minden ilyen találgatást "badarságnak" nevezett a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) lapnak adott interjúban. Az Északi-tenger tenger fenekén fektetett vezetékpár Oroszországból szállít majd földgázt Európába németországi fogadóállomáson keresztül. A projekt tervezett kivitelezési költsége 9,5 milliárd euró, az üzembe helyezés határideje az idei év vége. A beruházással évi 55 milliárd köbméter - a már meglévő vezetékpárral azonos - szállítási kapacitású vezetékpárral bővítik az Északi Áramlat gázvezetéket. A projekt a Gazprom orosz gázipari vállalat vezetésével a Wintershall és az Uniper német cégek, a holland-brit Shell, az osztrák OMV és a francia Engie (korábbi nevén a GDF Suez) konzorciális finanszírozásával épül meg.

A gázvezeték-projekt kivitelezési költségének egytizede esik az OMV-re. Az Európai Parlament és a tagállamok kormányait tömörítő tanács a múlt héten szerdán állapodott meg a közösségi gázirányelv módosításáról. Az elfogadott megoldás értelmében szigorodik az uniós kontroll az EU-n kívülről induló gázvezetékek felett. Eszerint az unión kívülről érkező vezetékekre is érvényes lesz, hogy a gázszállítási infrastruktúra tulajdonlásának külön kell válnia a gáz tulajdonjogától. Az új szabályozás az EU kizárólagos hatáskörébe utalja a harmadik országokból induló új gázvezetékekről szóló megállapodások megkötését. Az OMV vezére a FAZ-nak adott interjúban nem volt túl jó véleménnyel a cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadó termináloknak az Európai Bizottság és Horvátország által is szorgalmazott kiépítéséről. Elmondta: a már meglévő európai LNG-fogadókapacitásnak is alig harminc százaléka van kihasználva.

Az OMV például teljes egészében kénytelen volt leírni rotterdami LNG-kapacitásának eszközértékét. Rainer Seele "átlátszónak" nevezte az interjúban Lengyelország és Ukrajna Északi Áramlat 2 gázvezeték ellen emelt kifogásait. A két ország valójában gazdasági érdekeit követi és a tranzitdíjak kiesését fájlalja - mutatott rá. Az OMV vezére mindenképpen üdvözlendőnek nevezte, hogy "megszűnt Ukrajna földgázszállításokban élvezett monopóliuma".

Mivel azonban Európa az atomenergia és a széntüzeléses áramtermelés részarányának a csökkentése miatt egyre inkább kénytelen lesz földgázra támaszkodni energiaigényének a fedezésében, az OMV fontosnak tartja minden létező tranzit útvonal fenntartását, beleértve az ukrajnait is - szögezte le Rainer Seele, az OMV vezérigazgatója a német FAZ lapnak adott interjúban.

Ezt olvasta már?

Nem kedvez a román jog Neptun-térség ügyének »