Az oroszok húzzák le az olajárat

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Lendületes olajárcsökkenés indult az olajpiacon annak ismeretében, hogy az OPEC és Oroszország a piaci kínálat megemeléséről kezdett tárgyalásokat a venezuelai termelés visszaesése és az amerikai szankciók miatt esetleg kieső iráni export pótlására.

Tárgyalások kezdődtek

Alekszandr Novak orosz olajipari miniszter pénteken jelentette be, hogy a 2017 januárja óta tartó önkéntes termeléskorlátozási megállapodás lazításáról egyeztetett a szentpétervári gazdasági fórumon Khalid al-Falih energiaipari miniszterrel. A szaúdi miniszter a lazítás mértékét firtató újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy "bármilyen lehetőség szóba jöhet".

Az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelő országok 2017 januárjától napi 1,8 millió hordóval fogták vissza termelésüket annak érdekében, hogy leépítsék a világpiaci árakat nyomás alatt tartó globális nyersolaj készeteket.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A kitűzött célt, a készletek ötéves átlagra csökkentését mostanra sikerült is elérniük. A kínálatcsökkenéshez hozzájárult a venezuelai termelés visszaesése is az elmúlt egy évben, ami a napi 1,8 millió hordós vállalás 152 százalékos betartásához vezetett.

Az olaj világpiaca azonban a kínálat további csökkenése elé néz, mivel az elnökválasztás tisztaságát vitató Egyesült Államok szankciókat léptetett életbe Venezuela ellen, valamint miután kivonult az iráni atomprogram korlátozásáról 2015-ben megkötött nemzetközi megállapodásból, bejelentette, hogy novembertől ismét életbe lépteti az Irán elleni korábbi szankciókat.

Eddig így áll a helyzet

Európai idő szerint a déli órákban a Brent olajár 2,02 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben hordónként 77,20 dolláron, a WTI ára pedig 1,95 százalékkal 69,33 dollárra csökkent.

A Brent május 17-én 80,50 dolláron állította be idei legmagasabb árát. A világpiacon referenciaárnak tekintett Brent legutóbb 2014 végén állt hasonló szinten. A Brent ára egy hét alatt két százalékot veszített, egy hónap alatt öt százalékkal emelkedett és közel húsz százalékkal áll az év eleji és 44 százalékkal az egy évvel korábbi szint felett.

A WTI ára egy hét alatt három százalékot veszített, egy hónap alatt két százalékot nyert, 16 százalékkal áll az év eleji és 28 százalékkal az egy évvel ezelőtti felett. Az olajár emelkedése egyrészt kedvez az OPEC-nek és Oroszországnak, másrészt piaci részesedésük csökkenéséhez is vezetett. Az olyan nagy olajtermelőket ugyanis, mint az Egyesült Államok, Kanada vagy Brazília nem köti az OPEC vezetésével létrejött önkéntes termeléskorlátozási megállapodás.

A keletkezett kínálati űrt elsősorban az Egyesült Államok két év alatt húsz százalékkal megnövekedett olajtermelése töltötte ki. Az Egyesült Államok termelése ezalatt elérte a napi 10,73 millió hordót és ezzel már meg is előzte Szaúd-Arábiát. Már csak a legnagyobb olajtermelő, Oroszország előzi meg a maga napi 11 millió hordójával az Egyesült Államokat.

XTB az ESMA szabályozásáról

Az európai Forex piac rendkívül fontos kihívásokkal fog szembenézni a 2018-as...

Személyes pénzügyek, hitel, öngondoskodás

4,144 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget értek el.

A meghirdetett mennyiségnél 6,5 milliárd forinttal nagyobb az összeg.

Szabálytalan műveletek miatt 4,9 milliárd dolláros a bírság.

ARC

Életének 66. évében súlyos betegség után elhunyt Sergio Marchionne, a Fiat...

Mike Manleyt választották a Fiat Chrysler élére.

Deviza

Csaknem 7 százalékkal gyengült a török líra a dollárral szemben

Nagyot gyengült a forint pénteken a főbb devizákkal szemben.

KRIPTOVALUTÁK VILÁGA

A kiberbűnözők az elmúlt évben 21 ezer ether kriptovalutát kerestek.

Önállóan forgalomképes blokklánc-alapú kriptovalutát hoztak létre.

Ezt olvasta már?

Szeptemberben ismét lépnek egyet az oroszok »