-->

Az oroszok pár napon belül döntenek az OPEC+ javaslatról

| forrás:
MTI/Reuters
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az orosz energetikai miniszter megerősítette pénteken, hogy pár napon belül, a piaci helyzet mélyreható elemzése után eldöntik, csatlakozik-e Oroszország a nagy kőolajexportáló országok kitermelésének további korlátozását célzó javaslathoz.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamait és az olajkartellen kívüli szövetségeseket, köztük Oroszországot tömörítő, OPEC+ néven emlegetett csoport szakminiszterei a jövő hét végén dönthetnek a kitermeléskorlátozási megállapodásról, amelynek hatálya március végén jár le. Az egyezmény betartásának felügyeletével megbízott közös monitoring bizottság csütörtökön az olajkitermelés további napi hatszázezer hordós csökkentését javasolta átmeneti időre, hogy ellensúlyozzák a Kínában kirobbant és gyorsan terjedő tüdőgyulladás-járványnak az energiakeresletre gyakorolt kedvezőtlen hatását. Ez a javaslat már így is kompromisszumos, ugyanis Szaúd-Arábia eredetileg 800 ezer hordós csökkentést akart elérni, míg Oroszország vonakodik bármilyen további korlátozástól.

Újságírók kérdéseire válaszolva Alekszandr Novak orosz energetikai miniszter kifejtette, hogy nem tart különösebben a kereslet csökkenésétől, ráadásul a kínálat növekedése is lassul, így az OPEC-tagállamoknak és szövetségeseiknek nem kellene sietős módon tovább korlátozni a kitermelést. Megítélése szerint az új koronavírus által okozott tüdőgyulladás-járvány jelentéktelen mértékben, legfeljebb napi 150-200 ezer hordóval csökkentheti a globális keresletet idén. Az orosz olajvállalatok adatai pedig arról tanúskodnak, hogy nem csökken a földgáz és a kőolaj iránti kínai kereslet, minden szállítás a korábbi ütemterveknek megfelelően történik. Mások jóval nagyobb hatásra számítanak. A BP brit olajkonszern például arra számít, hogy az új tüdőgyulladás-járvány lassítja a gazdasági növekedést, ami idén napi 300-500 ezer hordóval csökkenti a globális olajkeresletet. Novak beszélt arról is, hogy Oroszország várakozásai szerint az Egyesült Államokban lassul, a tavalyi 1,3 millióról napi egymillió hordó alá mérséklődik az olajkitermelés növekedésének üteme idén. Minél alacsonyabb lesz az ár, annál kevésbé nő az amerikai kitermelés - mondta Novak, hozzátéve, hogy Oroszországnak időre van szüksége a monitoring bizottság javaslatáról való döntéshez. "A következő pár napban látnunk kell, hogy miként alakul a helyzet" - fogalmazott az orosz energetikai miniszter.