Az újabb vámok növelnék az amerikak költségét

| forrás:
MTI/TASZSZ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Egy átlagos amerikai háztartásnak 1000 dollár költséget jelentene évente az az amerikai kormányzati elképzelés, hogy további kínai termékekre vetnének ki vámot - számított a ki a JP Morgan amerikai nagybank.

Donald Trump amerikai elnök augusztus elején jelentette be azt a tervet, hogy szeptember 1-től 300 milliárd dollár értékű kínai termékre rónak ki 10 százalékos vámot. Az amerikai kormányzat később december 15-ére halasztotta az intézkedés bevezetését számos termék esetében. A JP Morgan jelentésének összeállítói szerint a Trump által kilátásba helyezett 10 százalékos vám "húsbavágó", számos termék drágul, és ezzel odavész a 2017-ben elfogadott adóreform révén a családoknál maradó mintegy 1300 dollár jelentős része.

Donald Trump egy nappal azután, hogy bejelentette a 10 százalékos vám tervét, meglebegtette annak a lehetőségét, hogy inkább 25 százalék legyen a 300 milliárd dollár értékű kínai terméke új vámja. A JP Morgan szerint ebben az esetben a családok 1300 dollárt veszítenének. A JP Morgan mindazonáltal derűlátó és úgy véli, hogy sikerül konszenzusra jutni Kínával a vitatott kereskedelmi kérdésekben, a vám kérdése pedig lekerül a napirendről.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Az index szerint kitarthat a gazdasági növekedés »