-->

Bekapcsolta a rakétákat az olaj

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az olajpiacok a 2017-es évet azzal indították, hogy tovább növekedtek az árak az egyébként is igen erőteljes decemberi fellendülést követően - írja összefoglalójában Ole Hansen, a Saxo Bank árupiaci elemzője.

Az elkövetkező hetekben a figyelem középpontjában egyértelműen az a kérdés áll, hogy vajon az OPEC-tagországok és a szervezeten kívüli országok mennyire lesznek elkötelezettek a kitermelés csökkentése mellett. Az ennek kapcsán Kuvaitból és Ománból érkezett hírek eddig biztatóak.

Mi lesz a földgázzal?

Miközben az olaj árának volatilitása csökken, ugyanez messze nem mondható el a földgázról. A 2016-ban legjobban teljesítő árupiaci termék (59 százalékos áremelkedés) ára az ázsiai piac nyitásakor tizennégy hónap óta nem tapasztalt mértékben esett.

A rendkívül hideg időjárás, amely december folyamán támogatta az árakat, átadta helyét a következő hetekre enyhébb időt ígérő előrejelzéseknek.

Spekulatív pozíció

Az OPEC kitermelés visszafogásával kapcsolatos várakozások, valamint a szokatlanul hideg amerikai időjárás hatására december folyamán komoly spekulatív kereslet jelentkezett az energiahordozók határidős piacán, és ez az Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet által kiadott legutóbbi (a december 20. és 27. közötti időszakot elemző), a spekulatív kereskedési pozíciók változásáról szóló jelentésben is markánsan tükröződik.

Hatalmas – közel 900 millió hordónyi - spekulatív pozíció halmozódott fel, és ez, valamint a termeléscsökkentési megállapodáson kívül maradt országok (mint például Nigéria és Líbia) jelenthetik a legnagyobb kockázatot a long pozíciókra.

A Brent-típusú olaj szeptemberi határidős ára hordónként 60 dollár alatt van, és az amerikai kitermelés második félévi növekedését is valószínűsíti a piac. De jelenleg még jól teljesít az olaj, és a spekulatív befektetőknek sem nagyon akaródzik kiszállni a long pozíciókból - mutatott rá az elemző.