Bizonytalanság uralkodik az árupiacon

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az április 26.- május 2. hetet magába foglaló COT-riportban szereplő adatok alapján a vizsgált alapok tovább csökkentették a long pozícióikat (a vizsgált árupiaci határidős termékek forgalma alapján) - kiemelkedik az olaj-longok állományának 20 százalékos esése - áll Ole Hansen, a Saxo bank elemzőjének véleményében.

Kell a stabilitáshoz

Az olaj-longok megvágása az előtt történt, hogy az olaj a múlt csütörtökön letörte a 47 USD/hordó szinten lévő támaszt. Várhatóan tovább csökken majd a long/short ráta, de ez kell is a piac stabilizálásához.

A szaúdi olajminiszter nyilatkozata, miszerint a termeléscsökkentési megállapodást ki kellene terjeszteni a második félévre, elindított némi áremelkedést, de ez hamar kifulladt, és az olaj nem tudta áttörni az immár ellenállásként működő 47 USD/hordó szintet.

Adják az ezüstöt

Felgyorsult az ezüst eladása, egyharmadával csökkent a nettó long állomány. Három hete még rekord long állományról szólt a COT-riport, ez a legutóbbi jelentés szerint majdnem a felére csökkent.

Erősödött az eladás az aranynál – ez hat hét vásárlás után következett be. Ha azt vesszük figyelembe, hogy az utóbbi hetekben gyengélkedett az arany, akkor azt mondhatjuk, hogy a long pozíciók legutóbbi, 10 százalékos visszavágása után még maradt tér az újabb eladásoknak. Ezt a kockázatot erősíti az is, hogy a Fed Nyíltpiaci Bizottsága enyhén szólva is meghagyta a lehetőségét egy júniusi kamatemelésnek.

Zárták a shortokat

A hedge fundok 25 százalékkal vettek vissza a dollár emelkedésére játszó pozícióikból a május 2-ával záródó egyhetes időszakban, amit elsősorban az euró iránti kereslet erősödése okozott. Az elmúlt három évben a COT-riportban szereplő alapok összességében nettó short pozíciót tartottak fenn az euróban. Ennek a múlt heti csökkenése sokkal inkább a shortok zárása, mintsem friss vételek miatt következett be.

A shortok zárása volt megfigyelhető a svájci frank és a font esetében, míg a jent és az ausztrál dollárt adták az alapok. A jen esetében az eladások fő oka a biztonsági menedék jellegű kereslet csökkenése volt. Az árupiac romló kilátásai további eladásokat eredményeztek az árupiaci kitettségű dollárok, azaz a kanadai dollár, az Új-Zéland-i dollár és az ausztrál dollár esetében. Mindezek mögött a nyersanyagok iránti kínai kereslet bizonytalanságai állnak.

Ezt olvasta már?

Vegyesen alakult a forint sorsa »