Szaúd-Arábia csökkentette az olajkitermelést

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A szaúdi olajexport és olajtermelés is csökkent augusztusban az előző hónaphoz képest - közölte a különböző nemzetközi energetikai szervezetek adatait összegző, 2001-ben létrehozott Joint Oil Data Initiative (JODI) kedden.

A szervezet adatai szerint az OPEC-tag Szaúd-Arábia olajkivitele a júliusi napi 7,622 millió hordóról augusztusban napi 7,305 millió hordóra csökkent. Az olajtermelés eközben a júliusi, rekordszintű napi 10,673 millió hordóról napi 10,630 millió hordóra mérséklődött.

A szaúdi olajtermelési és exportadatok azért fontosak, mert az ország az OPEC legnagyobb olajtermelője, az olajkartell pedig a világ olajtermelésének csaknem harmadát adja. Az OPEC tagállamai szeptember 28-án az olajtermelés mérsékelt korlátozásáról állapodtak meg. Ennek értelmében napi 32,5-33 millió hordóra mérséklik a napi termelést a jelenlegi, becslések szerint 33,24 millió hordóról.

A részleteket az OPEC novemberi csúcsértekezletéig tervezik kidolgozni. A tagállamoknak 2008 óta első ízben sikerült ilyen megállapodásra jutniuk.

Olvastad már? Média és ingatlan lehet a profik kedvence
Erős dollárt és kisebb részvénypiaci korrekciót is hozhatnak a következő hónapok. Az amerikai elnökválasztás és a Brexittel kapcsolatos aggodalmak óvatosságra intenek. Magyarországra pedig meghatározó döntések várnak a jövőt illetően.

Ezt olvasta már?

Nőtt a Lukoil profitja »