Donald Short és Hillary Long?

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Napi egymillió hordó olajkitermelés a különbség a két amerikai elnökjelölt energiapolitikája között.

Könnyen kilendítheti az 50 dollár körül stabilizálódott olajárat az amerikai elnökválasztás. A két aspiráns, Donald Trump és Hillary Clinton ugyanis homlokegyenest eltérő energiapolitikával futott neki a maratoni kampánynak.

50 dollárnál stabilizálódott

Hogy miért stabilizálódott az 50 dollár körüli szinteken az olaj ára? Nos, ennek oka, egyrészt a kereslet-kínálati egyensúlytalanság csökkenése, másfelől, az új típusú szaúdi olajpolitika, továbbá a szorosabb együttműködés az OPEC és nem OPEC országok között. Az utóbbit példázza a szeptember végére Algírba összehívott informális tanácskozás és a november végi bécsi hivatalos ülés.

Ha bármilyen okból felfelé lendülne az olaj ára, vagy legalább egy sávval feljebb kúszna, akkor közel kerülne a kurzus a 65 és 75 dollár közti szintekhez. Ahol már azzal is számolni kell, hogy az amerikai kitermelők nagy része visszatér a piacra.

Iparmágnás versus környezetvédő

Forrás: Equilor blog

Amíg Donald Trump igazi iparmágnásként láttatja magát, addig Hillary Clinton a zöld energia és a környezetszennyezés elleni harc nagyköveteként kampányol az elnöki székért - mondta Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője. Hozzátéve: az olajipar szempontjából Trump energiapolitikája jóval kedvezőbb, noha éppen Clinton esetében emelkedhet a nyersolaj világpiaci ára.

Ennek az a magyarázata, hogy jelenlegi, napi 1,5-2 millió hordós olajpiaci többlet tartja alacsonyan az olaj árát, azaz nincs elegendő vevő a teljes kitermelt mennyiségre. Az amerikai olajtermelés visszaszorulásával csökkenne a kínálati oldal többlete, a mérleg nyelve pedig közelebb kerülne az egyensúlyi állapothoz, amely ceteris paribus az olajár felpattanásához vezetne.

Merre mozdul a dollár?

Nem olyan könnyű azért megjátszani az olajpiacon az amerikai elnökválasztást - folytatta az elemző. Figyelembe kell venni a dollárpiac gyors reakcióját, ami elég nagy bizonytalanságot visz a spekulációba. Továbbá az energiapolitikai változások nem azonnal hatnak, inkább hosszabb távon érvényesülnek. És arról sem feledkezhetünk el, hogy egy dolog a kampány, s egészen más dolog a kormányzás.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Szeptemberben ezért estek a termelői árak »