Donald Trump Dél-Amerikát fenyegeti

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az argentin és brazil acél-,és alumíniumtermékek vámjának visszaállítását helyezte kilátásba hétfőn Donald Trump amerikai elnök.

Az amerikai elnök a Twitteren jelentette be döntését, amelyet azzal indokolt, hogy e két ország jelentős mértékben leértékelte a nemzeti valutáját, ami károkat okoz az amerikai farmereknek. "Ezért azonnali hatállyal visszaállítom az acél- és alumíniumvámokat az ezekből az országokból az Egyesült Államokba érkező termékekre" - írta mikroblog-bejegyzésében. A váratlan döntés után a Fehér Ház nem tett közzé a változást részletező közleményt. Trump a bejegyzésben a kamatlábak csökkentését sürgette az amerikai jegybank szerepét betöltő központi tartalékrendszer (Fed) vezetőinél, hogy e két latin-amerikai ország - mint fogalmazott - "többé ne húzhasson hasznot" az erős dollárból.

Jaír Bolsonaro brazil elnök hétfőn újságíróknak azt nyilatkozta: az amerikai elnök döntését megvitatja Paulo Guedes gazdasági miniszterrel és szükség esetén felveszi a kapcsolatot Donald Trumppal is. Egy helyi rádióadónak Bolsonaro kifejtette: bízik abban, hogy Washington meghallgatja a brazil aggodalmakat. "Az ő gazdaságuk nem hasonlítható a miénkhez, sokkal nagyobb " - fogalmazott az amerikai elnök híveként ismert brazil politikus. Hozzáfűzte, hogy Trump döntését nem "megtorlásként" értékeli. "Felhívom (Trumpot), hogy ne büntessen bennünket" - szögezte le. Argentína külügyminisztériuma nem kommentálta az amerikai bejelentést, de hírügynökségi jelentések szerint a tárca egyeztetéseket kezdeményez az amerikai külügyminisztériummal. A The Wall Street Journal című amerikai lap információi szerint sem a brazil, sem az argentin acél-és alumíniumtermelőket képviselő szervezetek nem kommentálták Trump bejelentését. A brazil feldolgozott alumíniumnak az Egyesült Államok a legnagyobb exportpiaca. A Brazil Alumínium Szövetség adatai szerint az idei év első tíz hónapjában e termékek 43 százalékát az amerikai piacra szállították. Washington 2018-ban vetett ki vámot az acél-és alumíniumtermékekre, közvetlenül a Kínával kialakult kereskedelmi vita előtt. Néhány gazdaság - köztük a kanadai, a mexikói és az Európai Unióé - felmentést kapott, de csak átmeneti időre. Argentínának és Brazíliának viszonylag rövid idő alatt sikerült megállapodnia az amerikai kormányzattal a mentesítésről e vámok alól.

Ezt olvasta már?

Csökken az életbiztosítások kamata »