Dúl a háború - embargó és büntetővámok

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Tavaly áprilisi szintre, 70 millió hordó alá esett Irán augusztusi olajkivitele röviddel azelőtt, hogy novemberben életbe lépnek a Teheránnal szembeni újabb amerikai szankciók.

Az Egyesült Államok arra kérte korábban az iráni olaj vásárlóit, hogy novemberre nullára csökkentsék vásárlásaikat, ezzel is arra kényszerítve Teheránt, hogy tárgyalja újra a nukleáris programjának kordában tartásáról 2015-ben kötött nemzetközi megállapodást. Nem hivatalos adatok szerint augusztusban Irán 64 millió hordó kőolajat exportált, ami napi 2,06 millió hordónak felel meg. A csúcsnak számító áprilisi kivitel 92,8 millió hordó, napi 3,09 millió hordó volt. Látva a kereslet visszaesését, az iráni állami olajtársaság (NIOC) csökkentette olajárait szeptemberi szállításra.

Irán az OPEC harmadik legnagyobb olajtermelője. A kőolaj világpiaci ára június óta legmagasabb szinten áll jelenleg arra a várakozásra, hogy a globális kínálatból kieshet az iráni kőolaj. Az iráni kőolaj legnagyobb vásárlója Kína, amely az importot 18,4 millió hordóra csökkentette a júliusi 24 millió hordóról. Az Európába irányuló iráni olajexport mintegy 12 millió hordóra zsugorodott augusztusban a csúcsnak számító márciusi 22,2 millió hordóról.

Donald Trump amerikai elnök május 8-án jelentette be, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan kilép az iráni atomszerződésből, és aláírta azt a rendeletet, amellyel visszaállította az Irán energetikai, autóipari és pénzügyi ágazatát sújtó büntetőintézkedéseket. A második hullám novemberben lesz, amikor életbe lépnek a kőolaj- és földgázipari ágazatot, valamint a jegybankot sújtó amerikai szankciók.

Ezt olvasta már?

Támadás után emelkedett a Brent ára »