Egyáltalán nincs megilletődve a Gazprom

| forrás:
TI/TASZSZ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Gazprom azzal számol, hogy az Európába irányuló idei gázexportja a terveknek megfelelően 198 milliárd köbméter körüli lesz, jövőre pedig valószínűleg nem csökken érezhetően.

Andrej Zotov, a Gazprom gázexporttal foglalkozó cége, a Gazprom Export vezetője elmondta, hogy a földgáz ára jelenleg ezer köbméterenként 202-205 dollár. A cég azzal számol, hogy 2021-ig nem mozdult el jelentősebben a földgáz átlagára, a szezonális kilengéseket kivéve. A Gazprom pénteken hozta nyilvánosságra, hogy a profitja a harmadik negyedévben 45 százalékkal esett éves összehasonlításban, mert alacsonyabb áron kevesebb földgázt exportált. Az orosz energiaipari óriáskonszern adózott eredménye a szeptember végével záródott három hónapban 212 milliárd rubel (3,32 milliárd dollár, 1 rubel=4,74 forint) volt.

A harmadik negyedévben az eladott földgáz értéke 1600 milliárd rubelre csökkent az egy évvel korábbi 1900 milliárd rubelről. Ezen belül az exportra szánt gázért 587 milliárd rubelt kapott a cég, 37 százalékkal kevesebbet éves összevetésben, miközben a földgáz ezer köbméterenkénti átlagára 169,8 dollárra esett a tavaly harmadik negyedévi 250,8 dollárról.

Ezt olvasta már?

Leesett a lengyel ipari termelés »