Egyre nagyobb nyomás alatt az árupiac

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A március 28-cal záruló egyhetes időszakról kiadott COT-riport szerint (ez a riport tartalmazza a hedge fund-ok és vagyonkezelők spekulatív pozícióit) a hedge fundok már hat hete adják az árupiaci termékeket, így az alapok árupiaci kitettsége ez alatt a másfél hónap alatt a felére csökkent. Ugyanezen időszakban az energiahordozók eladásának üteme csökkent, és a fémeket újra vásárolni kezdték - tudtuk meg Ole Hansentől, a Saxo Bank elemzőjétől.

Megszabadulnak a mezőgazdasági termékektől

A mezőgazdasági termékek továbbra is nyomás alatt vannak, a legutóbbi COT-riport által vizsgált időszakban az idetartozó határidős termékek többségét adták az alapok. Különösen a gabonafélék és a komplex szójabab termékek terén voltak látványosak az eladások – az ebbe a szektorba tartozó határidős termékek pozíciói – a vizsgált alapok körében – 380.000 kontraktus longról 245.000 kontraktus shortra változtak az elmúlt másfél hónapban.

Az eladások azt mutatják, hogy a kereskedők jól mérték fel a folyamatokat: egy, az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma által múlt pénteken kiadott jelentés a szója ültetési területének növekedéséről számol be, amely növekedés a búza és a kukorica termőterületeinek rovására következett be.

Túladnak az olajon is

A WTI olajat ötödik hete adják az alapok, ennek eredményeként a net long pozíció 41 százalékkal csökkent a február 21-i rekord értékről. A long/short arány 3,1-re esett közelmúltbeli 11,5-ös csúcsról, és ez a folyamat – a termelés és a kereslet oldaláról érkező támogató hírekkel együtt - kiváltotta az olaj újbóli emelkedését a múlt héten.

A WTI és a Brent olaj is visszatornázta a felét a márciusi veszteségeik a felét, és a piac most várja a híreket a termeléscsökkentési megállapodás betartásáról, a líbiai és az észak-amerikai termelésről, továbbá a készletek alakulásáról.

Vették az aranyat és az ezüstöt is az alapok a COT által vizsgált időszakban - az ezüst jobban teljesített, az aranynak nem sikerült visszakapaszkodnia a 200 napos mozgóátlag fölé.

A COT-riport által követett devizaalapú határidős termékek forgalma alapján az alapok a dollár esésére fogadtak (28 százalékkal csökkent a dollár long pozíciók állománya), jelentős short zárás volt a fontban a Brexit hivatalos elindítása előtt, a jen semleges irányba mozgott, míg az euró nettó short állománya kilenc hónapja nem volt ilyen alacsony.

Mi is a COT?
Az Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet (Commodity Futures Trading Commission - CFTC) minden pénteken közzéteszi a Commitment of Traders Reportot, azaz a COT-riportot, amely az adott hét keddjével záródó egyhetes időszak adatait dolgozza fel. A riport tartalmazza a hedge fund-ok és vagyonkezelők devizapiaci és árupiaci pozícióit, amelyeket az Egyesült Államok különböző határidős piacain vettek fel. 

Ezt olvasta már?

Megtörtént az iráni ellencsapás »