El Niño visszatér - Rekord árak jönnek

| forrás:
TF
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Komoly esély van rá, hogy ebben az évben visszatér az El Niño elnevezésű éghajlati jelenség, amely jelentős emelkedéseket hozhat az élelmiszerek és más alapvető termékek árában. A piacok már most készülnek az esetleges következményekre, de elképzelhető, hogy rekord magas árakkal kell majd szembenéznünk.

Megfigyelések szerint emelkedő hőmérsékletek mutathatók ki a Csendes-óceánban, ezért az Egyesült Államok kormányzati előrejelzései úgy számolnak, hogy több mint 65 százalék az esélye annak, hogy idén év végéig visszatér az El Niño.

A jelenség

Az El Niño egy 2-7 évente ciklikusan jelentkező éghajlati jelenség, amely akkor fordul elő, ha a Csendes-óceán egyenlítői területein a szél lelassul vagy megváltoztatja az irányát. Ez hatalmas területeken felmelegíti az óceán vizét, és világszerte alaposan fel tudja forgatni az időjárás mintázatát. El Niño időszakok  legtöbbször decemberben kezdődnek (innen a név is, amely a gyermek Krisztus spanyol elnevezésére utal), és hozzávetőleg 9-12 hónapig tartanak.

Az 1997-ben fellépő El Niño például súlyos esőzéseket és földcsuszamlásokat okozott Kaliforniában, míg Ausztráliában jelentős vízhiány lépett fel – írja a MarketWatch.

Keresnél az időjárási anomáliákon?

Az El Niño durva áremelkedéseket tud okozni az árucikkek széles körében. Olyan termékek árai ugorhatnak meg, mint a kávé, a szójabab vagy a nikkel. A befektetők éppen ezért már előre  készülnek arra, ha az El Niño lecsapna. A Société Générale éppen nemrég alakította ki az úgynevezett El Niño árupiaci indexet arra az esetre, ha az ügyfelei szeretnének profitálni az időjárási anomáliákból.

Elemzők szerint az El Niño által fellépő áremelkedés csak még több olaj lenne a tűzre. A határidős kontraktusok ugyanis jelenleg is arra utalnak, hogy a befektetők a legfontosabb mezőgazdasági termékek drágulására számítanak.

Kinek kell aggódni? Meglepő a válasz...

Az El Niño időnként egészen meglepő módokon fejti ki gazdasági hatását. Miközben a nem várt esőzés a jelenség egyik legfontosabb következménye, nem a gazdáknak, hanem a bányászoknak kell igazán aggódniuk. A Societé Générale adatai szerint 1991 óta az El Niño években a nikkel ára emelkedett a leginkább (13,9 százalékkal) a vállalat által vizsgált indexek közül.

Ennek legfőbb oka, hogy az El Niño szárazságot okoz Indonéziában, a világ egyik legnagyobb nikkel exportőr államában. Mivel pedig az országban a bányászati berendezések jelentősen támaszkodnak a vízenergiára, minél kevesebb eső esik, annál kevesebb nikkelt termelnek ki.

Meg kell említeni, hogy az elemzők már eddig is a nikkel árfolyamának emelkedését vetítették előre, miután Indonézia az év elején úgy döntött, hogy korlátozza a feldolgozatlan ásványi nyersanyagainak exportját. Az ázsiai ország eddig évi 2 milliárd dollár értékben exportált nikkelt és bauxitot, azonban ez a korlátozások hatására jelentősen visszaeshet.

Dráguló élelmiszerek

Az extrém időjárási tényezők összetettebb negatív hatást is kiválthatnak az egyes gazdaságokban. Mivel az olyan árucikkek, mint a kávé, a cukor vagy a szójabab árai az eddigi drágulások után tovább emelkedhetnek, az El Niño visszafoghatja a lakossági fogyasztást, veszélybe sodorva így a fejlett gazdaságok talpra állását. Emellett a nyersanyagok árainak növekedése azon szegényebb országokat is kellemetlenül érintheti, melyek masszív élelmiszerimport-függőséggel bírnak.

A globális élelmiszerárak könnyen 15 százalékot is emelkedhetnek, mindössze három hónappal az után, hogy az El Niño kifejti hatását – nyilatkozta a Világbank elemzője a MarketWatch-nak.

Komoly nehézségekkel nézhet szembe Észak-Afrika és a Közel-Kelet, amely térségek erősen függnek az import gabonától – fejtette ki az elemző. Hozzátette továbbá, hogy Indiában is gondok lehetnek az olyan alapvető terményekkel, mint a rizs vagy a búza, mivel az El Niño években kevesebb eső esik a monszunos időszakban.

Veszélyben a kávéfüggők és az édesszájúak

A szárazságtól sújtott brazil kávétermesztők mostanában valószínűleg szívesen fogadnák az El Niño által okozott esőzést, azonban júliusban vagy augusztusban ez már kevéssé volna kedvező. Akkor ugyanis csak lassítanák az aratást, tovább csökkentve ezzel az arabica kávébabok készleteit. Az arabica ára egyébként már így is megduplázódott a készletek körüli aggodalmak következtében.

A csokoládé fogyasztóknak is lehet okuk az aggodalomra, mivel a Nemzetközi Kakaószervezet (ICCO) szerint az El Niño átlagosan 2,4 százalékkal fogja vissza a nemzetközi kakaótermelést. Ez csak tetézné a már így is várt visszaesést, amely idén eddig 8,7 százalékkal hajtotta fel a kakaó árát.

Magyar hatás

Az előrejelzések szerint Magyarországon a 2014-es év (hasonlóan 2010-hez, amely szintén El Niño év volt) az átlagosnál melegebb lehet, azonban nyáron kialakulhatnak hosszú, csapadékos időszakok. Ez pedig egyrészt komoly visszaesést jelenthet a turizmusban, másrészt megnövelheti az áradások kialakulásának kockázatát.

Ezt olvasta már?

Húsz éve először esett vissza az indonéz gazdaság »