Eladja ausztráliai érdekeltségét az AB InBev söripari konszern

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A japán Asahi Group Holdings Ltd. söripari vállalat megvásárolja a belga Anheuser-Busch InBev söripari konszern ausztráliai érdekeltségét, a Carlton & United Breweries (CUB) vállalatot.

Az AB InBev pénteki bejelentése szerint az Asahi 1,2 ezer milliárd jent (11,3 milliárd dollár) fizet az ausztrál söripari vállalatért. Az AB InBev az értékesítésből befolyt összeg nagy részét konkurense, a SABMiller 2016-os felvásárlásakor felhalmozott adósságállományának csökkentésére kívánja felhasználni.

Az ausztrál érdekeltség értékesítésére alig egy héttel azt követően került sor, hogy az InBev kedvezőtlen piaci kondíciókra hivatkozva felfüggesztette ázsiai érdekeltségei - közöttük az ausztráliai - 15 százalékos tőzsdére vitelét. Az InBev adósságállománya 102,5 milliárd dolláron állt 2018 végén, nettó adóssága 4,6-szorosát tette ki működési eredményének. Az adósság/eredmény arányt az InBev 2020-ra négyszeresre, hosszabb távon pedig kétszeresre tervezi csökkenteni.

Az AB InBev 2018-ban 4,8 százalékkal magasabb, 54,6 milliárd dolláros értékesítési árbevétel mellett 7,9 százalékkal 22 milliárd dollárra növelte működési eredményét. Bevételarányos jövedelmezősége pedig 39,1 százalékról 40,4 százalékra javult. Az AB InBev részvénye pénteken több mint négy százalékkal erősödött az európai tőzsdei kereskedésben, nagyban hozzájárulva az árfolyamindexek emelkedéséhez.