Eltűnt a túlkínálat az olajpiacról

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Gyakorlatilag megszűnt a túlkínálat a kőolaj világpiacán az OPEC legfrissebb havi jelentésének tanúsága szerint, ami részben a nagy olajexportáló országok 2017 januárja óta érvényes kitermeléskorlátozási megállapodásának és a globális kereslet gyors növekedésének köszönhető.

Ekkora kereslettel számolnak

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) hétfőn kiadott szokásos havi jelentésében rámutatott, hogy a 35 iparilag fejlett országot tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kereskedelmi olajtartaléka áprilisban 12,7 millió hordóval 2 milliárd 829 millió hordóra csökkent, és már csak 9 millió hordóval haladta meg az ötéves átlagot.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Mindazonáltal a 2014. januári szintnél még így is 258 millió hordóval magasabb az áprilisi érték. Az OPEC szakértőinek számítása szerint a világ olajkereslete tavaly napi 1,65 millió hordóval 97,20 millió hordóra bővült. Idén várhatóan ugyancsak 1,65 millió hordóval 98,85 millió hordóra emelkedhet a kereslet. Az olajkartell előző havi becsléséhez képest ez 25 ezer hordó növekedést jelent.

Többet termeltek ki

A világ olajkínálata napi átlagban 97,89 millió hordót tett ki áprilisban, havi összevetésben 120 ezer hordóval, éves szinten pedig 2,35 millió hordóval növekedett. Az OPEC a világ olajtermeléséből 32,6 százalékot hasított ki áprilisban, csakúgy mint az előző hónapban.

A kartell tagállamai napi 31,93 millió hordó kőolajat hoztak fel a földfelszínre, napi 12 ezerrel többet a márciusinál. A nem OPEC-országok napi 90 ezer hordóval 59,49 millió hordóra növelték kitermelésüket áprilisban. Az OPEC-en kívüli országok esetében az olajkitermelés szintje tavaly naponta 870 ezer hordóval 57,89 millió hordóra nőtt, míg idén 1,72 millió hordóval 59,62 millió hordóra növekedhet.

Megugrott az ára

Az OPEC referenciakosara, amely a tagországok által kitermelt nyersolaj átlagárát méri, áprilisban az előző hónaphoz képest 7,3 százalékkal, 4 dollár 67 centtel, hordónként 68,43 dollárra emelkedett.

Az észak-tengeri Brent határidős ára 7,6 százalékkal, 5 dollár 4 centtel 71,76 dollárra nőtt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében, míg a New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajtáé 5,7 százalékkal, 3 dollár 55 centtel 66,33 dollárra emelkedett egy hónap alatt.

Az olajárak emelkedésében a geopolitikai feszültségek éleződése, valamint a tartalékok csökkenése és a robusztus kereslet játszotta a legnagyobb szerepet.

Ezt olvasta már?

Csúcstermelés miatt jött a profitkivét »