Emelkedésre váltott a kőolaj ára

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Emelkedésre váltott a kőolaj világpiaci ára szerdán, miután előző nap közel egyhavi mélyponton is járt azon aggodalmakra, hogy a világgazdaság gyengülése alááshatja a keresletet.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék közül az északi-tengeri Brent 57,23 dolláron, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) pedig 52,84 dolláron ütötte meg napi minimumát a legközelebbi határidős jegyzésekben kedden. Szerda reggel hét órakor a novemberi szállítású Brent hordónként 0,41 százalékos pluszban, 58,50 dolláron, az októberi WTI pedig 0,54 százalékos nyereségben, 54,23 dolláron forgott, jóval több mint 1 dollárral drágult mindkét olajfajta.

Az árakat kedden lefelé húzták a feldolgozóipar gyengeségét tükröző augusztusi beszerzésimenedzser-indexek, amelyek az Egyesült Államokban három év óta először, az euróövezetben pedig a hetedik egymást követő hónapban jeleztek visszaesést. Az Egyesült Államok Ellátásilánc-menedzsment Intézete kedden közölte, hogy a feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe a júliusi 51,2 pontról 49,1 pontra, 2016 januárja óta legalacsonyabb szintre esett. A londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet hétfőn publikált felmérése szerint az euróövezeti feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe 47,0 pontra emelkedett a hat és fél éves mélypontnak számító júliusi 46,6 pontról, de zsinórban a hetedik hónapja állt a növekedést és a csökkenést elválasztó 50 pontos küszöb alatt.

Szerdán javította a globális piacokon a hangulatot a kínai szolgáltatóipar teljesítményének növekedését tükröző felmérés. A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérésének adatai szerint a kínai szolgáltatási szektor beszerzésimenedzser-indexe háromhavi csúcsra, 52,1 pontra emelkedett a júliusi 51,6 pontról. Nőttek az új megrendelések, és a foglalkoztatottság egy éven belül a legnagyobb mértékben bővült.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Topon az oroszok - megint nőtt az olajexport »