Ez meg mi? - importvámot csökkent Kína

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Kína októberben csökkenti több termék importvámját, ami kereskedelmi partnereinek a többségét érinti - közölte a Bloomberg a helyzetet jól ismerő forrásokra hivatkozva csütörtökön.

A hírügynökség szerint a kormány intézkedésének az a célja, hogy élénkítse a belső fogyasztást, amivel elejét tudja venni egy nagyobb gazdaságnövekedési lassulásnak. A Bloomberg arról nem számolt be, hogy milyen termékfajtákra és hogy mely országokból származó cikkekre vonatkozik a döntés. Kína július 1-től már számos termék importvámját mérsékelte. A mosógépek és a hűtőszekrények importvámja 8 százalékra csökkent az addigi 20,5 százalékról, míg a cipők, a sapkák és kalapok, továbbá a konyhai eszközök és fitness-termékek importvámját 15,9 százalékról 7,1 százalékra fogta vissza, a feldolgozott tengeri és édesvízi növények és állatok, illetve az ásványvíz importvámját pedig 15,2 százalékról 6,9 százalékra mérsékelte, a bőr és hajápolási kozmetikai termékek, valamint egyes gyógyszerek importvámját pedig 8,4 százalékról 2,9 százalékra változtatta, a személygépkocsik importvámját 20-25 százalékról 15 százalékra, az autóalkatrészekét pedig 8-25 százalékról egységesen 6 százalékra vitte le.

Kína tavaly decemberben a 17,3 százalékos átlagszintről 7,7 százalékra mérsékelték kétszáz termék, főleg olyan fogyasztási cikkek vámtarifáját mint az élelmiszerek, étrend-kiegészítők, gyógyszerek, ruhák és rekreációs termékek. Egyes kozmetikumok esetében felére, 5 százalékra csökkentették a vámot, és vámmentessé tették például a tejpor és pelenkák importját.

Ezt olvasta már?

Lassult az áremelkedés üteme »