-->

Ezek lehetnek az idei év buktatói

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 3 perc

Erős év után idén is kedvezőek az árupiaci kilátások. A Kínára váró kihívások és Donald Trump politikája azonban számos kihívást is állít a kereskedők elé. Ole Hansennel, a Saxo Bank árupiaci stratégiai igazgatójával beszélgettünk.

TőzsdeFórum: Egyre több olajtermelő ország (OPEC-tagállam és azon kívüli) jelenteti be, hogy mennyivel fogta vissza kitermelését. Sikeresnek tekinthető a megállapodás?

Ole Sloth Hansen: Az OPEC tagállamok és az OPEC-en kívüli kitermelő országok november folyamán egyezségre jutottak a kitermelés visszafogásával kapcsolatban – jó úton haladunk afelé, hogy ez a megállapodás az utóbbi idők legsikeresebb kezdeményezésévé váljon, amely stabilizálhatja a kőolaj árát.

Mi hátráltathatja, hogy a megállapodás elérje a célját?

A megállapodás elsődleges célja az volt, hogy csökkentse a globális túlkínálat mértékét, amelynek eredményeképpen mérséklődne a piaci bizonytalanság, enyhülne a volatilitás és végre támaszt találna a piac. Mindezekhez az szükséges, hogy a kitermelők hosszabb távban gondolkodjanak, és ismét elkezdjenek hosszabb futamidőre szóló befektetési terveket készíteni. Mindez azért szükséges, hogy a kitermelés folyamatos növelésével biztosítható legyen a jövőbeli keresletnövekedés kielégítése.

Ennek ellenére számos tényező állhat a megállapodás sikerének útjába (legalábbis középtávon): úgy tűnik, hogy lassan magához tér az amerikai palaolaj kitermelés – a fellendülés gyorsabb ütemű és erőteljesebb, mint ahogyan azt a piac várja. Líbia és Nigéria  - amelyek nem esnek a megállapodás hatálya alá - képes olyan mértékben növelni kitermelését (már ha a biztonsági helyzet ezt megengedi), hogy az közel a felét képes pótolni az OPEC tagországok kitermelés-csökkentésének.

A fedezeti alapok világszerte ugrásszerűen növelték meg spekulatív pozícióikat a határidős tőzsdei olajkontraktusokban (WTI és Brent), mivel általános piaci vélekedés szerint a megállapodás az olajárak megugrását eredményezheti. Az összesített nettó pozíciós állomány elérte a rekordnak tekinthető 834 000 kontraktust a január 17-tel záródó héten. Ha a bruttó long pozíciós állományt nézzük, akkor a pozíciók mennyisége eléri az 1 millió kontraktust, mely 1 000 000 000 hordó nyersolaj mennyiségnek felel meg.

Nominális értékben számítva még sosem láttunk ilyen méretű spekulatív pozíciós tömeget.

Az OPEC mindent megtesz azért, hogy a kitermelés csökkentésével támogassa a piacot, azonban a tagországok egy egészen kis trükközése a kitermelési adatokkal, vagy az egyéb kitermelő országok (USA, Líbia, Nigéria) növekvő kitermelése is elég lehet a long pozíciók likvidálásának megindításához. Ilyen pozíciós tömeg zárása átmeneti és rendkívül jelentős mértékű piaci visszaesést okozhat.

Meglátása szerint hogyan alakulhat az amerikai palaolaj-termelő vállalatok jövője?

Az amerikai palaolaj-kitermelők lépései egyértelműen arra utalnak, hogy ez a szektor éppen kilábalóban van a két éve tartó válságból. A hatékonyságnövelés nyomán egyre lejjebb szorulnak a kitermelési költségek, a jelenlegi olajárszint pedig lehetővé teszi a hatékony fedezést a határidős piacokon, miközben a finanszírozási költségek rendkívüli mértékben lecsökkentek.

Mindezek eredményeképpen a kitermelés az elkövetkező hónapokban felfutásnak indulhat – bizonytalanság csupán abban van, hogy ténylegesen mekkora is lesz ez a bizonyos felfutás. A jelenlegi árszinteket tekintve azonban leszögezhetjük, hogy tizenkét hónapos időtávon feljebb várjuk a kitermelés szintjét.

Donald Trump beiktatási beszédében újra ígéretet tett az infrastrukturális beruházásokra és protekcionista politikát hirdetett. Hogyan hat ez a különböző árupiaci termékekre?

Amennyiben Trump betartja választási ígéreteit, úgy a dollár gyengülésnek indulhat. Ha ezt a várakozást kombináljuk az emelkedő inflációs trenddel, úgy valószínű, hogy a nyersanyagok szektora zsinórban a második évét is emelkedéssel fogja zárni. Úgy véljük, hogy a befektetési célú fémek (az ezüst és az arany) jól teljesíthetnek ilyen környezetben. Az ipari fémek ára is meglódult az infrastrukturális beruházások hírére, de úgy véljük, hogy a kereslet bővülésének nagy részét már beárazta a piac, így a további áremelkedés lehetősége erősen korlátozott.

Ole Sloth Hansen

Kína növekedési kilátásai hogyan befolyásolhatják az árupiaci keresletet, mely termékek lehetnek a nyertesei és melyek a vesztesei a kínai reformfolyamatoknak és a lassabb növekedésnek?

Kínának több fronton is kihívásokkal kell majd szembenéznie – egyrészről devizaoldali nyomás, másrészről pedig környezetszennyezési kérdések és a várható amerikai kereskedelmi megszorítások kerülhetnek terítékre. Úgy véljük azonban, hogy a növekedés üteme a jelenlegi szinten marad.

A nyersanyagok iránti kereslet terén 2016 kiemelkedően jó évnek bizonyult, tekintettel az ipari szektor állami támogatására. Valószínű, hogy ez a trend 2017-ben is folytatódni fog, és változatlanul erős keresletet tapasztalunk majd a nyersanyagok piacán.

Kérdéses, hogy ez a stabil kereslet elég lesz-e ahhoz, hogy újabb erőteljes áremelkedési hullámot tapasztaljunk az ipari fémek szegmensében.

Milyen további kockázatokkal néz szembe az árupiac 2017-ben?

Az árupiacokat a kereslet hatja, a kereslet pedig a növekedés és a befektetési célú ügyletek függvénye. Amennyiben Trump protekcionista politikája negatív hatással lesz a nemzetközi gazdaságra, azt mindkét tényező megszenvedheti.

Az erősebb dollár és a kamatemelések gyorsabb üteme viszont a feltörekvő piacokat taszíthatja válságba. Ez azért kellemetlen, mivel kizárólag ezek az országok felelősek az árupiaci keresletnövekedésért.

Milyen befektetési stratégiát érdemes követni a volatilis környezetben?

Egyértelműen a diverzifikáció a cél, vagyis szét kell teríteni a befektetéseket számos különböző eszközosztályban.

Ole Hansen 2008-ban csatlakozott a Saxo Bankhoz, ahol 2010 óta árupiaci stratégiai igazgató. Fő tevékenysége árupiaci stratégiák és elemzések készítése fundamentális tényezők, piaci várakozások és technikai elemzések alapján.

4IG 632 (1,77 ) AKKO Invest 390 (-0,13 ) ALTEO 896 (-0,44 ) ANY 1260 (1,61 ) APPENINN 300 (0,33 ) AutoWallis 84 (2,44 ) BIF 263 (-1,50 ) CIGPANNONIA 373 (0,81 ) DELTA 74 (-3,14 ) DM-KER 82 (2,50 ) Duna House 366 (-0,54 ) EHEP 1450 (1,05 ) ENEFI 282 (-2,76 ) FORRAS/OE 1110 (0,91 ) FUTURAQUA 61 (0,83 ) GSPARK 3440 (0,88 ) Gloster 2940 (5,00 ) KULCSSOFT 1680 (2,13 ) MASTERPLAST 1600 (5,96 ) MOL 2012 (-0,10 ) MTELEKOM 382 (-1,55 ) NORDTELEKOM 23 (-3,36 ) NUTEX 24 (-0,82 ) OPUS 233 (-0,85 ) OTP 11880 (-0,42 ) OTT1 152 (-4,16 ) PANNERGY 750 (1,08 ) RABA 1070 (6,47 ) RICHTER 7180 (0,77 ) SET Group 59 (-1,68 ) TAKAREK 542 (-0,37 )