-->

Feszült helyzet a Közel-Keleten, emelkedik Brent ára

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Brent olajfajta ára szeptember eleje óta a legmagasabb szintre emelkedett hétfő délelőtt a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatos újabb kedvező hírekre, illetve amiatt, hogy ismét feszültté vált a helyzet a Közel-Keleten.

Röviddel tíz óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1,03 dollár (2,29 százalék) emelkedéssel 46,10 dolláron állt, szeptember 2-a óta először lépte át a 46 dolláros szintet. Az Irán támogatását élvező jemeni síita húszik azt állítják, hogy rakétát lőttek ki a Saudi Aramco szaúd-arábiai olajvállalat egyik létesítményére Dzsiddában. Szaúdi részről egyelőre nem erősítették meg a támadás hírét. Szaúd-Arábia a világ vezető olajexportálója.

A húszik a Twitteren minden külföldi vállalatot óva intettek attól, hogy Szaúd-Arábiában folytassa működését, a jemeni felkelők azt ígérték, hogy folytatják a támadásokat. Az elmúlt időszakban több gyógyszergyártó jelezte, hogy sikeresen halad koronavírus elleni vakcina-kísérlete. Szakértők szerint a vakcina, vagy vakcinák közelgő megjelentése élénkíti majd az olajkeresletet.