Figyelj, juthat még a friss pénzből!

| olvasási idő: kb. 2 perc

Faragó József – Tőzsdefórum. Elsősorban az aranypiac profitálhat a Fed QE3 programjából, de az olyan kockázatos papírok is felértékelődhetnek, mint a magyar vagy a török államkötvények. Az arany egyediségét a csekély volatilitással ötvözött, hosszú távon szinte konstans növekedés adja.

És az a körülmény, hogy kamatcsökkentési periódusban, emelkedő infláció mellett is reálhozamot ígér.   Megjött a várva várt bejelentés, elindul az amerikai monetáris expanziós (quantitative easing – QE) program harmadik verziója: havi 40 milliárd dollár értékben vásárol jelzálog fedezetű eszközöket a Federal Reserve. Folytatódik továbbá az "Operation Twist” névre keresztelt program is, melynek keretében rövid államkötvényeket értékesít és hosszú papírokat vesz a monetáris intézmény. Ezen felül a Fed módosította a kamatpálya alakulásával kapcsolatos kommunikációt, a korábbi 2014 végi dátumról 2015 közepéig maradhat a rekord alacsony szinten az alapkamat. A QE3 alsó hangon 480 milliárd dollárt jelent egy évre vetítve, míg ha a jelzálog fedezetű kötvények vásárlásán túli, további eszközöket is figyelembe vesszük, akkor már havi 80-85 milliárd dollárról van szó. A QE1 1200 milliárd dollárjához és a QE2 600 milliárd dollárjához képest azt lehet mondani, hogy köztes nagyságrendről van szó. Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy újdonságnak számít: a munkaerő piaci folyamatokhoz kötötték a programot, ennyiben tehát van bizonytalanság a rendszerben. Másfelől viszont az is fontos körülmény, hogy nemcsak lefelé, de felfelé is nyílt végű a program, vagyis tulajdonképpen korlátlan likviditás áll rendelkezésre.

Hogyan hat a piacokra a bejelentés? Mivel a kockázatkerülő befektetők tömegei már elfoglalták pozícióikat a biztosnak vélt eszközökben, mint az amerikai és német állampapír, vagy a svájci kötvény, így a kockázatosabb piacokra, Magyarországra, Törökországba vagy épp Spanyolországba, is jócskán jut még a friss pénzből – vélekedett Kuti Ákos. Hozzátéve: ráadásul a várhatóan növekvő inflációs nyomás miatt nőhet a kötvények negatív reálhozama. A nyersanyagpiacokon, és kiváltképp az aranyban folytatódhat tehát az emelkedés, de a részvénypiacokon is jöhet rally. Igaz, a várakozások is magasak voltak, a QE3 részben már beépült az árakba, így egy rövid korrekció sem elképzelhetetlen a közeljövőben.

Az árupiacokon elsősorban az arany profitálhat a QE3-ból – vélekedett Pálffy Gergely, a Buda-Cash Brókerház árupiaci elemzője, mondván, a nemesfém a többi árutól eltérően nem csupán a dollár elszámolás miatt emelkedhet. Észre kell venni az arany egyediségét, a hosszú távon szinte konstans növekedést, csekély volatilitással ötvözve. Emellett előtérbe kerülhet az értékőrző funkció, mert a QE3 infláció gerjesztő hatású. A bejelentés nyomán már tegnap 1721-1725 dollárról 1770 dollárig szúrt fel az aranyár. Azzal is számolni kell, hogy kamatcsökkentési periódusban, emelkedő infláció mellett a nagy tengerentúli nyugdíjalapok az aranybefektetésekkel tudnak reálhozamot elérni. Mint mondta, az arany mellett, még a gabonapiac, az ipari fémek, továbbá a kőolaj- és földgázjegyzések lehetnek érdekesek.

Ezt olvasta már?

Japán kézben a legtöbb amerikai állampapír »